kućni trikovi

Ne bacajte ljuske od jaja: Postoji najmanje 5 GENIJALNIH načina da ih upotrebite

0
Jedna osoba godišnje pojede između 150 i 200 jaja, a najviše se koriste u vreme Uskrsa. Šta se dešava sa svim tim ljuskama od jaja?
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Ljuska kokošijeg jajeta sastoji se od 96 odsto kalcijum karbonat kristala koji su međusobno vezani za proteine. Zbog svega toga nikad, ali nikad ne bacajte ljuske od jaja, piše Stil.

 

Predlažemo vam pet načina kako možete da iskoristite ljuske od jaja u svom vrtu ili bašti.

 

Mališani će biti oduševljeni ovakvom prazničnom trpezom: 10 sjajnih načina da dekorišete uskršnja jaja (FOTO)

 

1. Đubrivo

 

Prilikom rasta, najviše kalcijuma potrebno je paradajzu i paprikama. Zbog toga ljuske od jajeta smrvite i stavite u rupu u kojoj ćete posaditi ovo povrće.

U kasnu jesen, kada zemljište pripremate za mirovanje, pobacajte po bašti ljuske od jaja i prekopajte zemlju. U proleće kada ugreje sunce, biljke će vam biti zahvalne zbog ovoga.

 

2. Eliminator puževa

 

Svaki baštovan muku muči sa puževima. Čim nikne prva salata, eto njih da je pojedu do poslednje travčice. Ali sada ljuske od jaja na grubo izlomite i napravite granicu oko salate ili drugih biljaka i ne brinite. Puževi neće moći da pređu preko grubih ivica ljuski od jaja.

 

3. Čašica za rasad

 

Kada razlupate jaje, dobijete dve jednake ljuske. Napravite male rupe na dnu tih ljuski, radi drenaže, zatim ljuske napunite zemljom stavite u njih seme i nazad ih vratite u kartonske kutije. Nakon par nedelja seme će brzo da nikne a vi sačekajte dok biljka ne postane dovoljno jaka za presađivanje u baštu. Nema potrebe da vadite rasad iz ljuske od jajeta. Jednostavno sve zajedno posadite u baštu. Ljuska će se vremenom razgradit i korenu dati preko potrebno đubrivo.

 

Posebna metoda kuvanja jaja: Oduševite ukućane i napravite neobičnu uskršnju trpezu (VIDEO)

 

4. Hrana za ptice

 

Ukoliko želite da pomognete malim ptičicama da prežive hladnu zimu, dovoljno je da u hranilice širom dvorišta izmrvite malo ljuske od jaja pomešane sa hranom za ptice. To će ih osnažiti dovoljno da prežive surove uslove života.

 

5. Estetika

 

Zemlju oko biljke možete da pokrijete lepo opranim ljuskama od jaja. Saksijsko cveće će bujati, a vi ćete imati lepu dekoraciju a zemlja oko cveća se neće ni videti.

 

makonda-tracker