tajne majstora

Kako se zaliva ORHIDEJA? Saveti uz koje će vam ovaj božanstveni cvet napredovati i blistati dugo

0

Orhideju nije teško negovati ako se pridržavate uputstava, a evo koliko je često i kako treba zalivati, kao i kako proveriti koliko je navlaženo tlo

Prelepi cvet orhideje na prozorskom simsu
Prelepi cvet orhideje na prozorskom simsufoto: bellena/Shutterstock

Orhideja (lat. Orchidaceae) spada u najlepše kućne biljke verovatno vam najteže pada kada primetite da su njeni veličanstvene latice počele da se suše i otpadaju.


Ova skrivenosemenica koja ima veliki broj vrsta elegantna je i graciozna biljka raskošnog cveta, a o njoj je, uopšteno govoreći, lako brinuti.


Ukoliko pažljivo pratite uputstva za negovanje orhideje, ona može da traje i napreduje lepo veoma dugo.

Kako se zaliva orhideja?


Većina orhideja bi trebalo da se zaliva na svakih pet do 10 dana tokom proleća, leta i u ranu jesen. Tokom zime, kada za orhideju počne period mirovanja, zalivanje se proređuje – na 10-15 dana, odnosno kada sadržaj vlažnosti u zemljištu značajno opadne.

 

Ohideja je jedan od najlepših poklona za svaki dom
Ohideja je jedan od najlepših poklona za svaki domfoto: Mariia Boiko, Shutterstock

Ako je u vašem domu veoma toplo ili je vlažnost vazduha niska, verovatno ćete morati da zalivate biljku i češće.


Izbegavajte prekomerno zalivanje, jer ono može da dovede do propadanja ove biljke više nego što je to slučaj s nedovoljnim zalivanjem. Radi se o tome da neprestana vlaga izaziva truljenje korena, zbog čega biljka ostaje bez sredstava za uzimanje hranljivih materija, a posledica je otpadanje listova i postepeno propadanje cveta.


Odličan pokazatelj treba li je i koliko zaliti jeste trik s olovkom – umočite vrh naoštrene olovke u zemlju i on će potamneti ako vode ima dovoljno. Ponekad se u zemlju uranja i prst, pa tako možete proceniti koliko je tlo vlažno. Ako niste sigurni je li vreme za zalivanje, sačekajte slobodno još jedan dan.

 

Orhideju nije teško negovati, ali je važno znati kako se pravilno zaliva
Orhideju nije teško negovati, ali je važno znati kako se pravilno zalivafoto: Mariia Boiko/Shutterstock

Pošto se orhideja obično uzgaja u plastičnim saksijama, možete utvrditi stepen vlažnosti zemlje i na osnovu njen težine – ako je teška, ne treba da se zaliva, ako je lagana, vreme je za dodavanje vode. Vremenom ćete naučiti da procenite precizno.

Orhideja bi trebalo da se zaliva rano ujutro jer se tako obezbeđuje potpuno isparavanje vode putem lišća, odnosno putem cveta tokom noći.


Najbolje mesto za zalivanje je sudopera, a preporučuje se da se koristi mlaka voda (neomekšana ili destilovana), da zalivanje traje oko 15 sekundi i da se zemlja dobro navlaži. Potom je treba ostaviti da se cedi oko 15 minuta. Čak i ako vam deluje suvo, to je sasvim dovoljno vode.

 

Cvet bele orhideje na prozorskom simsu
Cvet bele orhideje na prozorskom simsufoto: Elena Stroud/Shutterstock

Nakon zalivanja, sklonite tacnu ispod saksije, tako da biljka ne stoji na vodi jer to može da doprinese truljenju korena.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Cvet koji u Srbiji ima tužnu simboliku

 

makonda-tracker