sjajan trik!

Treba vam samo nekoliko sekundi: BESPLATNA prihrana za biljke koja pruža azot, kalijum, magnezijum, kalcijum...

0

Da bi vam kućne biljke bile bujne i zdrave i rasle normalno, probajte ovaj trik koji ne košta ništa

Orhideja je jedan od najlepših ukrasa svakog doma
Orhideja je jedan od najlepših ukrasa svakog domafoto: Alie04, Shutterstock

Talog koji vam je ostao od domaće kafe može biti odlično prirodno đubrivo za biljke koje zahtevaju kiselije tlo.


Iskorišćena mlevena kafa sadrži više nutrijenata koji mogu biti od pomoći biljkama da napreduju i rastu, a samo neki od njih su minerali kalcijum, magnezijum, kalijum i azot, dok ima i drugih hranljivih materija u tragovima.


Svi ovi minerali veoma su važni za normalan rast i razvoj biljke, a posebno je u talogu od kafe zastupljen azot, koji može biti sjajan dodatak kompostu.

Kako piše The Sill, platforma za prodaju i savete o održavanju biljaka, ovaj talog može da pomogne i poboljšanju strukture biljke i njenoj sposobnosti da zadrži vodu, iako postoje upozorenja koja treba imati u vidu.

 

Od taloga kafe možete napraviti tečno đubrivo
Od taloga kafe možete napraviti tečno đubrivofoto: Shutterstock/Olya Detry


Kako iskoristiti kafu kao prihranu za biljke?


1. Ne koristite svežu kafu, već talog.


Botaničari uglavnom preporučuju iskorišćenu mlevenu kafu, odnosno talog koji se zadrži na dnu šolje jer je sveža kafa bogatija kofeinom i kiselinom, što se može negativno odraziti na biljke. Postoji nekoliko biljaka koje mogu da imaju koristi od sveže kafe: đurđevak, hortenzije, rododendron, azaleje, borovnice, rotkvice... Ipak, najveći broj kućnih biljaka "preferira" nisku (ili nikakvu) kiselost, pa se češće preporučuje talog.


2. Dodajte talog u kompost.


Na internetu se može pronaći mnogo kontradiktornih saveta o upotrebi tafe kao đubrivo za biljke, ali je najprihvaćenija metoda dodavanje taloga u kompost. Iskorišćeni talog stavite na gomilu komposta, koji se obično sastoji od kore raznog povrća i voća i drugog sličnog prirodnog, organskog otpada. Kad kompost bude spreman, pomešajte malu količinu sa zemljom, pa rasporedite u saksijama.

 

Možete dodati talog od kafe u kompost za biljke
Možete dodati talog od kafe u kompost za biljkefoto: Shuterstock

Budite na oprezu i ne preterujte: ni previše komposta i kafe nije dobro za biljku, a vodite računa kasnije i o zalivanju jer se u đubrivu nalazi i dosta vode.


3. Napravite tečno đubrivo od taloga kafe.


Ako ne pravite kompost kod kuće, možete napraviti tečno đubrivo.
Na oko 3 l vode ide jedna kašičica taloga od kafe, a ključ je u razređivanju. Pomešajte to i ostavite da odstoji nekoliko dana, uz povremeno mešanje, a potom procedite kroz gazu. Tečnost koja ostane možete koristiti za zalivanje i nežno đubrenje sobnih biljaka.


4. Pospite zemlju kafom.


Ako vam se nijedan od ovih ovih metoda ne dopada, možete jednostavno posuti talog po zemlji u saksiji. Ipak, izbegavajte da sipate previše i da taloga bude u predebelom sloju jer se tako na površini tla može napraviti prepreka za vodu i vazduh.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako prepoznati lekovite biljke?

 

makonda-tracker