možda niste znali

Zbog jedne stvari u kući obavezno – "PLAČE": Zašto s listova biljke ADAM klize kapljice vode i kako mu pomoći?

0

Iako nije jedina biljka na svetu s ovim "talentom", adam je najpoznatiji po tome što mu niz listove idu kapi vode u određenoj situaciji

Postoje razne vrste biljke adam
Postoje razne vrste biljke adamfoto: BNN Studio/Shutterstock

Adam, biljka latinskog imena Alocasia odora, potiče iz Indije, gde raste veoma visoko, dok se na našim prostorima gaji uglavnom kao dekorativna kućna biljka.


U pitanju je zeljasta višegodišnja biljka s podzemnim stablnom, koja cveta zelenim cvetom jednom godišnje, a ima klip sa spatom bele ili bež boje.


U prirodi može da poraste čak 1,6 m, a ima veliko, raskošno lišće u obliku dijamanta, poznato po tome – "plače".

Zašto biljka adam plače?


Svi koji su imali adama ili makar čuli za njega znaju za njegovu neobičnu osobinu da mu niz list klize prozirne kapljice, zbog čega se kaže da ova biljka "plače".

 


Uglavnom se veruje da je u pitanju voda, ali nije samo to: u ovim kapljicama nalazi se supstanca po imenu ksilem, jedna od vrsta transportnog tkiva kod tzv. vaskularnih biljki. Ksilem prenosi vlažnost, hranljive materije i hormone kroz biljku i nije tako gust kao floem, drugi tip transportnog tkiva ovakvih biljaka, koji transportuje šećer, neke jone, organske molekuke i vodu.


Kada pritisak vlage i minerala u adamu dovoljno poraste, biljka može da otpusti malo ovog soka, što njeni vlasnici nazivaju plakanjem i znojenjem, a botanički izraz za to je – gutacija.


Do gutacije uglavnom dolazi noću, kad je tlo vlažno. Uobičajeno je da se biljke nose s pritiskom korena iz zemlje kroz transpiraciju, tako što oslobađa paru kroz stome (sitne otvore na naličju lista). Međutim, kada se stome zatvore tokom noći, adam otvara drugu vrstu pora – hidatode, pa kroz njih se oslobađa nekoliko kapi tečnosti.

 


Ukoliko je u kući visoka vlažnost vazduha, do gutacije adama može doći i tokom dana, pošto voda ne može lako da ispari kroz stome zbog previše vlažnosti u vazduhu.


Iako je adam najpoznatija biljka s ovom sposobnošću, daleko od toga da je jedina. Inače, do stvaranja rose uglavnom ne dolazi u zatvorenom prostoru, pa ako primetite rosu na svojim kućnim biljkama, pre će biti da je u pitanju gutacija.


Dakle, to što vaš adam "plače" nije znak da nešto s njim nije u redu. Naravno, nikad nije loša ideja da preispitate način na koji brinete o svojim biljkama, pružate li im dovoljno vode, svetlosti i nutrijenata.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako izgleda „svemirska biljka“?

 

makonda-tracker