korak po korak

Kako oprati RAZLIČITE VRSTE FLEKA? Nekad pomaže običan LIMUNOV SOK, a u nekim slučajevima imate više posla

0

Najbolji saveti za uklanjanje fleka od kafe, ulja, trave, blata, krvi, belanceta, žvake, farbe za kosu...

pranje fleka ne mora da bude komplikovano ako pratite ovo uputstvo
pranje fleka ne mora da bude komplikovano ako pratite ovo uputstvofoto: Kabardins photo, Shutterstock

Čak i ukoliko požurite i operete uprljan komad odeće odmah i najkvalitetnijim deterdžentom, postoje mrlje koje su vrlo uporne i ne mogu da se operu tako lako.


Prljavština, naročito masnoća, vrlo brzo prodire u tkaninu i boji je, zbog čega zapuštene fleke često budu razlog da bacimo dragu majicu, košulju ili suknju.


Međutim, ne morate da se odricati omiljenih "krpica"! Predstavljamo vam vodič za uklanjanje mrlja različitog porekla koji će vam biti od velike pomoći.


Pre pranja


Najpre tretirajte fleku nekim vlagim sredstvom, kko biste bili sigurni da nećete oštetiti tkaninu, pa tek ako to ne uspe pokušajte jačim. To može biti tečnost za sudove ili običan deterdžent za veš. U suprotnom, upotreba težih hemikalija može da dovede do toga da se masnoća još više veže za tkaninu, pa da više ne možete da je uklonite.

 

stare fleke se teže uklanjaju
stare fleke se teže uklanjajufoto: Fecundap stock, Shutterstock
  • Kako ukloniti fleku od kafe?

Dok je mrlja još sveža, odmah je isperite mlakom vodom, pa utrljajte deterdžent za sudove, pa isperite sirćetom.

 

  • Kako ukloniti fleku od ulja ili masti?

Dok je fleka sveža, sipajte na nju brašno ili talk i ostavite da odstoji nekoliko sati. Zatim dobro otresite, pa iščetkajte.

 

Ako je u pitanju stara fleka, najbolje je upotrebiti benzin za čišćenje, s tim što treba biti vrlo oprezan da se on ne razlije i ne promeni boju odeće. Sipajte benzin u čašicu, dodajte mu kašičicu soli i time pažljivo namažite oko mrlje da biste je ograničili, pa tek onda umakanjem štapića za uši u rastvor nanosite smesu i trljajte nežno.

 

  • Kako ukloniti fleku od blata?

Sačekajte da se blato osuši, iščetkajte grubom četkom, pa na ostatke mrlja sipajte deterdžent za pranje veša s malo vode, istrljajte i isperite.

 

Skakanje po baricama je zabavno, a mame i tate posle toga imaju mnogo posla...
Skakanje po baricama je zabavno, a mame i tate posle toga imaju mnogo posla...foto: JGA/Shutterstock
  • Kako ukloniti fleku od farbe za kosu?

Utrljajte limunov sok na fleku, ostavite da odstoji nekoliko minuta, pa isperite mlakom vodom.

 

  • Kako ukloniti fleku od krvi?

Dok je mrlja još sveža, odmah je stavite pod mlaz hladne vode. Zatim sipajte neko sredstvo za pranje, utrljajte, pa isperite mlakom vodom. Ukoliko je reč o staroj fleci, nanesite rastvor hidrogena (1-3%), ali vrlo pažljivo sa obojeno odećom - tek toliko koliko je nužno i uvek prvo probajte s jednoprocentnim rastvorom.

 

  • Kako ukloniti fleku od alkoholnog pića?

Pomešajte 30 ml deterdženta, 5 ml sirćeta i 120 ml vode, pa to sipajte na mrlju i dobro istrljajte. Isperite mlakom vodom.

 

  • Kako ukloniti fleku od trave?

Pomešajte kašičicu šećera sa sirćetom, pa to nanesite na mrlju. Enzimi iz šećera, naime, razlažu hlorofil koji je krivac za jaku zelenu boju na odeći posle sedenja u travi. Dobro utrljajte, sačekajte tri minuta, pa isperite mlakom vodom.

 

Trava ostaje fleke zbog hlorofila
Trava ostaje fleke zbog hlorofilafoto: Subbotina Anna/Shutterstock
  • Kako ukloniti fleku od belanceta?

Dok je mrlja još sveža, sipajte na nju mlaku vodu, pa dodajte malo deterdženta za pranje sudova. Sačekajte minut, pa isperite alkoholnim sirćetom. Ostavite još nekoliko minuta, pa isperite mlakom vodom.

 

  • Kako ukloniti fleku od žvake?

Sačekajte da se žvaka osuši, pa je pažljivo sastružite kako ne biste oštetili tkaninu. Onda sipajte neko sredsvo koje će je rastvoriti, poput acetona ili ugljenik tetrahlorida. Možete da probate i da stavite pamučnu krpu na fleku od žvake, pa pritisnete vrelom peglom, nakon čega bi ostaci žvake trebalo da se zalepe za krpu.

 

  • Kako ukloniti fleku od kakaoa?

Istrljajte mrlju glicerinskim sapunom, pa isperite alkoholnim sirćetom. Sačekajte minut, pa isperite slanom vodom, pa ponovo sačekajte minut i isperite mlakom vodom.

 

  • Kako ukloniti fleku od mleka, pavlake, jogurta...?

Isperite svežu mrlju toplom vodom i deterdžentom, a staru najpre odmastite benzinom za čišćenje, pa isperite deterdžentom i mlakom vodom.

 

 

makonda-tracker