i prosto i efikasno

5 magičnih trikova za uklanjanje fleka sa odeće: Tako su prosti, a spasiće vam omiljenu košulju od bacanja u smeće

0

 

Svima nam se nekad desi da isflekamo neku od omiljenih stvari iz našeg ormana. I da, znamo da se tada uglavnom iznervirate i bacite taj odevni predmet u smeće. Međutim, uz ove trikove moći ćete lako da skinete mrlje i sačuvate vašu odeću.

 

Fleke su veliki neprijatelj svake odeće
Fleke su veliki neprijatelj svake odećefoto: Shutterstock / GBJSTOCK

Stručnjaci za uklanjanje fleka Patrik Ričardson, vlasnik linije odeće Mona Vilijams, i Meri Marlou Leveret, stručnjak za pranje veša i domaćinstva, bili su ljubazni da otkriju nekoliko saveta o tome kako da uklonite one najkomplikovanije mrlje sa svoje odeće.

 

Kako ukloniti fleke od vina
 

Leveret preporučuje da isperete fleku tako što ćete prvo držati tkaninu okrenutu naopako pod tekućom hladnom vodom.

 

Leveret tvrdi da, suprotno onome što naše bake savetuju, soda u ovakvim situacijama ne deluje bolje od obične vode. Zatim pomešajte izbeljivač i hladnu vodu i potopite celu odeću najmanje jedan sat.

 

 

- Još bolje je ako stoji četiri sata, a najbolje je preko noći - kaže ona.

 

Kad završite taj postupak, proverite fleke i operite kao i obično.

 

Kako ukloniti masne fleke 

 

Uklanjanje masnih mrlja može biti frustrirajuće
Uklanjanje masnih mrlja može biti frustrirajuće foto: Shutterstock/C.Aphirak

Ričardson kaže da uklanjanje masnih mrlja sa odeće često može biti "veoma frustrirajuće", ali da ipak postoji jednostavan trik.

 

- Na fleku stavite rastvor od 50 odsto sirćeta i 50 odsto vode. Nanesite veću količinu, a zatim tretirajte sapunom i vodom za pranje veša. Ne stavljajte odeću u mašinu za sušenje dok ne vidite da je mrlja nestala - upozorava on.

 

Kako ukloniti fleke i mirise urina od kućnih ljubimaca
 

Kad pričamo o flekama i mirisima koji nastaju od urina kućnih ljubimaca, Leveret kaže da bi pranje predmeta sa jakim deterdžentom u najtoplijoj vodi preporučenoj za tkaninu trebalo da odradi dobar posao.

 

Sirće vam može dosta pomoći u ovakvim situacijama
Sirće vam može dosta pomoći u ovakvim situacijama foto: Alexander Prokopenko/Shutterstock

- Dodajte jednu šolju destilovanog belog sirćeta u vodu za ispiranje da biste lakše uklonili miris. Ako je fleka stara i miris je jak, pomešajte hladnu vodu i dve šolje belog destilovanog sirćeta. Potpuno potopite tkaninu i ostavite je da se natopi preko noći. Operite kao što je gore preporučeno. Sušenje odeće napolju na žici takođe će dosta pomoći u uklanjanju neprijatnih mirisa - preporučuju Leveretova.

 

Kako ukloniti fleke od trave
 

Leveret preporučuje da fleke od trave tretirate sredstvom za uklanjanje mrlja ili malo jačim deterdžentom za pranje veša, koji sadrže potrebne enzime.

 

- Nanesite sredstvo za uklanjanje mrlja u tkaninu prstima ili četkom sa mekom dlakom. Ostavite 15 minuta, a zatim operite kao i obično. Ako mrlje ostanu ili su starije, pomešajte izbeljivač i hladnu vodu i ostavite da se odeća natopi preko noći, a zatim operite - kaže ona.

 

 

makonda-tracker