trik za sve domaćice

Želite da vam veš miriše na omekšivač do 7 dana? Postoji samo JEDAN PRAVILAN NAČIN da to i postignete

0

Koliko puta vam se desilo da izvadite veš iz mašine, a on ima neprijatan miris?

foto: Shutterstock / Krakenimages.com
foto: Shutterstock / Krakenimages.com

Svakodnevno pranje veša može da bude zamoran posao, a ako niste zadovoljni onim što ste postigli i vaš veš iako opran ne miriše na čisto onda ste posao radili džabe.

 

Nekada mašina ne opere dobro veš, pa on može da ima neprijatan miris. Tada treba da proverite da li grejač dobro greje, a ako je sa mašinom sve u redu, problem potražite na drugom mestu. 

 

Osim neispravne mašine možda zapravo vi grešite u nečemu. Mnoge žene prilikom pranja veša stavljaju previše praška ili omekšivača, koji mašina ne može dobro da ispere, pa se on nakuplja u tkanini i na kraju se umesto lepog mirisa dobija nešto što podseća na prljavo.

 

 

Osim toga, razmislite i o tome koji veš perete, kao i da li je ta tkanina predviđena da se u nju dodaje omekšivač. 

 

Nisu sve tkanine pogodne za omekšavanje, a ako perete sintetičke materijale omekšivač treba u širokom luku da izbegavate.

 

Kada je u pitanju teksas, proizvođači imaju jasan stav - u teksas se nikada ne dodajte omekšivač. Od omekšivača tkanina se širi, a takođe boja se brže ispira.

 

Ako niste spremni da poštuje ovu preporuku, optimalan interval između dva pranja je razdoblje od 2 do 6 meseci, zavisno od toga koliko često nose farmerke i na pojedinačne karakteristike vašeg tela.

 

Kako da vam veš miriše i do 7 dana od pranja?
Kako da vam veš miriše i do 7 dana od pranja?foto: Shutterstock

 

Nakupljena prljavština u mašini takođe može da bude uzrok lošeg mirisa veša, a mogu se na garederobi pojaviti i bele mrlje. Da biste to sprečili, sledite nekoliko jednostavnih pravila o održavanju:

 

Ispraznite mašinu u što kraćem roku nakon svakog pranja.

 

Nakon svakog pranja uklonite preostali deterdžent iz gume na vratima.

 

Redovno sušite pregradu za deterdžent.

 

Jednom mesečno, upalite mašinu ”na prazno” s deterdžentom i sirćetom za dezinfekciju.

 

 

I još jedan trik, koji će vam omogućiti da vam odeća miriše i do 7 dana od pranja. Omekšivač ne sipajte odmah na počeku pranja, već sačekajte da mašina prođe prvi ciklus pranja i tek nakon što uzme vodu za sledeći krug ubacite u nju omekšivač.

 

Tako će se više omekšivača zadržati u tkanini i više će mirisati. Ipak, vodite računa, jer ostaci omekšivača koji su zaslužni za jači miris mogu da iritiraju vašu kožu.

 

Budite oprezni i koristite bio omekšivače, koji će sprečiti alergijske reakcije i obezbediti da sačuvate zdravlje. 

 

 

makonda-tracker