oprez

Šta ne sme da se pere u veš-mašini? 5 stvari koje nikad ne treba da ubacujete u bubanj

0

Koliko god bilo teško odoleti iskušenju da ih ubacite u mašinu, ove predmete bi trebalo prati na ruke

Pranje u veš-mašini može da bude rizik sa određenim predmetima
Pranje u veš-mašini može da bude rizik sa određenim predmetimafoto: Zenzeta, Shutterstock

Veš-mašina jedan je od najvažnijih izuma u 20. veku i aparat koji je olakšao život milionima ljudi.

 

Umesto višečasovnog zagrevanja vode, ribanja i ceđenja odeće, sada je dovoljno ubaciti sve u bubanj i sačekati da mašina sama odradi posao za kratko vreme.


Iako je obično koristimo za rublje, postoji najmanje još 13 stvari koje možete prati u veš-mašini, ali isto tako postoji i spisak predmeta koji nikako ne smeju da se nađu u njoj.

 

  • "Osetljivi" predmeti


Ukoliko nosite odeću sa šljokicama, perlicama ili vrlo delikatnim vezom, ni slučajno je ne perite u veš-mašini, naročito ako ovi detalji nisu prišiveni već lepljeni.


Isto važi za igračke sa labavo ušivenim očima, dugmićima i sl.

 

Odeća sa šljokicama ne bi trebalo da se pere u mašini
Odeća sa šljokicama ne bi trebalo da se pere u mašinifoto: Sheli Jensen, Shutterstock
  • Kovanice


Naravno da nećete ciljano prati metalni novac u veš-mašini, ali imajte na umu da on nikako ne bi trebalo da se nađe u njoj. Obavezno proverite džepove pantalona i košulja pre pranja kako biste izvadili kovanice jer one mogu da naprave veliku štetu.


Ukoliko one prođu kroz filter, mogu da se nađu u odvodnoj pumpi veš-mašine, a posledica je blokiranje vode i šteta na bubnju i staklu.


To pravilo važi i za ključeve.

 

 

  • Mrlje koje mogu biti zapaljive


Ne pere se svaka fleka u veš-mašini, a to je posebno važno kod mrlja od, recimo, benzina. Iako je suva, takva fleka i dalje je zapaljiva i ne bi smela da se nađe u veš-mašini s vrućom vodom i deterdžentom.

 

Zapaljive fleke ne bi trebalo prati u veš-mašini
Zapaljive fleke ne bi trebalo prati u veš-mašinifoto: ThamKC, Shutterstock
  • Vodootporna odeća


Ukoliko morate da operete kabanicu ili neki drugi vodootporni materijal, najbolje je da to učinite ručno. Ovakvi predmeti mogu da zadrže vodu i naduju se tokom pranja u veš-mašini, a ako se ta količina vode izbaci naglo, u bubnju dolazi do neuravnoteženosti koje može da dovede do kvara.

 

  • Otirači


Sve vrste prekrivača za pod, poput tepiha i stazica, mogu da prati u veš-mašini, ali nikako to ne činite sa otiračima koji imaju gumene podloge. One mogu da se prelome, a njeni komadići mogu da se zaglave u odvodnom delu mašine, zbog čega dolazi do kvarova.

 

 

makonda-tracker