probajte već danas

Ubacite 3 kašike šećera u veš-mašinu i desiće se MAGIJA! Ovo je trik koji svaka kuća mora da zna, a uštedeće vam novac

0

Iako vam deluje nezamislivo da u mašinu za pranje veša sipate šećer, verujte nam na reč – ovo je trik koji ćete ubuduće stalno primenjivati

foto: Africa Studio, Shutterstock
foto: Africa Studio, Shutterstock

Obično perete veš tako što sipate deterdžent i omekšivač, pritisnete dugme i čekate da veš-mašina završi? Velika greška.


Propustili ste ključni korak, zahvaljujući kom ćete produžiti vek svojoj odeći, sačuvati je od oštećenja i održati punoću i intenzitet boje. Sve to doneće joj – šećer.


Možete najpre potopiti odeću u vodu u koju ste sipali šećer, pa je oprati u mašini, ili sipati šećer po vešu direktno u veš-mašini, a u svakom slučaju će efekat biti sličan.

 

Količina zavisi od toga koliko veša perete, a obično se savetuje da se koristi tri kašike na skoro pun bubanj odeće.

 

Šećer u veš-mašini je odličan trik za pranje veša jer čuva boju odeće
Šećer u veš-mašini je odličan trik za pranje veša jer čuva boju odećefoto: Rocksweeper/Shutterstock

Šećer, naime, deluje kao osveživač boje, što znači da sprečava da tkanina izbledi i doprinosi tome da njena boja ostane očuvana i, štaviše, još lepša.

 

Efekat je isti i kod bele, i kod crne, i kod odeće u žutoj, crvenoj, zelenoj, ružičastoj boji... bilo kojoj!


Ipak, kada je reč o pranju veša, šećer se ne koristi samo ovako: možete ga pomešati sa sirćetom i iskoristiti kao smesu za uklanjanje fleka od trave sa nogavica jer enzimi iz šećera razlažu hlorofil koji je krivac za jaku zelenu boju na odeći posle sedenja u travi.

 

 

makonda-tracker