da se sija!

Šta sve može da se očisti SODOM BIKARBONOM? 16 načina da upotrebite prah koji se često naziva UBICOM BAKTERIJA

0

Gotovo da ne postoji površina u domaćinstvu koja ne može da se usija i reši tvrdokornih mrlja uz pomoć sode bikarbone

foto: EKramar/Shutterstock
foto: EKramar/Shutterstock

Soda bikarbona je, zapravo, natrijum bikarbonat, beli prah koji je rastvorljiv u vodi. U pitanju je so koja nastaje od natrijumskog katjona i bikarbonatnog anjona i ima vrlo široku primenu u čišćenju.


Zbog čega su soda bikarbona i sirće toliko efikasni?


Soda bikarbona u kombinaciji sa alkoholnim sirćetom čini da uspešno "manipulišemo" molekulima. Soda je sasvim suprotna od sirćeta, iako je oštrija od njega, i deluje tako što "rastvara organsku materiju", kaže profesorka hemije na Državnom univerzitetu u Oregonu Mej Niman.

 

Nju često nazivaju ubicom bakterija iako soda bikarbona zapravo nema antibakterijsko svojstvo, ali značajno pomaže u eliminaciji svih nečistoća u domaćinstvu, naročito u kombinaciji sa sirćetnom kiselinom.

 

Sirće i soda bikarbona se nalaze na suprotnim stranama pH skale, odnosno mere koliko je neka supstanca kisela ili bazna. Kao bazna, soda bikarbona rastvara organska jedinjenja koja čine prljavštinu, masnoću i sl, a mineralna struktura njenih čestica obezbeđuje nežno čišćenje bez ogrebotina. Kao kiselina, sirće dalje razlaže minerale, a kombinovanje ovih sastojaka daje neverovatne rezultate! Kada se soda bikarbona pomeša sa sirćetom, kiselina razgrađuje sodu bikarbonu, oslobađajući gas ugljen-dioksida, koji pomaže da se nečistoća u potpunosti ukloni.


Šta sve možemo da očistimo sodom bikarbonom?

 

  • Prozori

 

Pranje prozora, Čišćenje prozora, Prozor, Čišćenje kuće, Kućni poslovi
foto: VGstockstudio/Shutterstock

Ako biste umesto teških hemikalija radije koristili nešto "lagano", a ipak efikasno, stavite sodu bikarbonu na vlažnu krpu i razmažite po staklu. Posle nekoliko minuta je jednostavno uklonite i prozori će biti čistiji, a za tvrdokorne mrlje dodajte malo sirćeta ili limunovog soka kako bi se masnoća "rastvorila".

 

  • Rerna

 

Pomešajte pola šoljice sode bikarbone s jednom kašikom deterdženta za pranje sudova, kašikom sirćeta i malo vode. Nanesite ovu smesu na zidove rerne i ostavite da deluje preko noći. Sutradan samo uzmite krpu i brišite pećnicu sve dok ne uklonite mešavinu u potpunosti, a zatim je prebrišite krpom natopljenom sirćetom.

 

  • Tepihe i zavese

 

Soda bikabona može da se upotrebi za domaći sprej koji osvežava zavese, tepihe i mnoge druge tkanine u domaćinstvu.


Pomešajte u bočici sa raspršivačem šolju ključale vode s dvema kašičicama sode bikarbone i pun čep svog omiljenog omekšivača. Ostavite da odstoji pola sata, pa poprskajte po tkaninama. Uvek držite rastojanje od oko 20 centimetara dok prskate i obratite pažnju da deca i kućni ljubimci nisu u blizini.

 

  • Kada i tuš-kabina

 

Tuš-kabina
foto: FotoDuets/Shutterstock

Ovo je najpoznatiji trik za blistave sanitarije bez težih hemikalija!
Pospite sodu bikarbonu po celoj površini kade ili tuš-kabine, prelijte sirćetom, ostavite da odstoji pet do deset minuita i potom oribajte grubom stranom sunđera.

 

  • Odvodi

 

U odvod sipajte sodu bikarbonu i nalijte šoljom sirćeta i sva masnoća će skliznuti.

 

  • Peškiri i krpe

 

U lavor stavite peškire ili krpe, prelijte ih sirćetom i ostavite deset minuta. Potom sipajte šoljicu sode bikarbone i dobro protrljajte, pa stavite u veš-mašinu i operite ih kao inače.

 

  • Pločice i fuge u kupatilu i kuhinji

 

Pomešajte sodu bikarbonu i vodonik peroksid u odnosu 2:1, pa u to umačite staru četkicu za zube i trljajte umrljane površine pločica i fuga. Potom ostavite da deluje još 20 minuta i isperite čistom mlakom vodom.

 

  • Šoljice

 

Čaj, Čaj od kamilice
foto: Nina Buday/Shutterstock

Ako ste primetili da su se u šoljama pojavili tragovi kafe i čaja koji više ne mogu da se operu, pospite ih malom količinom sode bikarbone i s nekoliko kapi limunovog soka.


Potom ribajte grubom stranom sunđera nekoliko minuta, pa isperite pod mlazom tople vode.

 

  • Slavine

 

Da bi vam česme u kupatilu i kuhinji bile blistave, pospite ih sodom bikarbonom, pa na to nacedite jednu polovinu limuna. Posle pet minuta, prebrišite krpom i isperite čistom vodom.

 

  • Frižider

 

Jednu kašičicu sode bikarbone razmutite u pola šolje vruće vode, pa prelijte s pola šolje sirćeta i jednom kašičicom limunovog soka. Budući da će odmah početi da peni, najbolje je da koristite neki dubok i širok sud, poput lavora ili velike činije, a potom kad se "smiri" prelijete u dublju bocu sa raspršivačem.

 

Frižider
foto: Shutterstock / Andrey_Popov

Time prebrišite sve površine u frižideru, pa pređite krpom od mikrofibera nakvašenom toplom vodom i ostavite da se suši.

 

  • Kanta za smeće

 

Ovo je verovatno jedan od najprljavijih predmeta u kući, prepun štetnih bakterija koje je vrlo važno eliminisati na vreme.


Nakon što operete kantu za smeće toplom vodom i deterdžentom za sudove i iscedite je, dok je još mokra pospite je sodom bikarbonom. Ostavite da ddeluje oko 15 minuta, pa isperite i ostavite da se suši. Tako će ona sigurno biti čista i rešićete se neprijatnih mirisa.

 

  • Zidovi


Ako na zidovima imate otiske masnih prstiju, dečije crteže, tragove od ubijanja komaraca i slične mrlje, pospite vlažan sunđer sodom bikarbonom, pa utrljajte to po flekama na zidu. Zatim obrišite čistom krpom.

 

  • Podovi

 

Parket, Pod, Drvo, Laminat
foto: Rohane Hamilton/Shutterstock

Razmutite pola šolje sode bikarbone u kandi tople vode, pa time obrišite podove. Potom pređite samo toplom vodom. Ipak, budite oprezni jer ovaj metod može da ošteti voskirane podove od tvrdog drveta.

 

  • Obuća

 

Ako ste primetili da se iz obuće, uprkos svem pranju, širi neprijatan miris, upotrebite sodu bikarbonu kao osveživač. Poprskajte unutrašnjost obuće sodom bikarbonom, pa protresite da se ravnomerno rasporedi i ostavite da odstoji preko noći. Ujutro dobro istresite.

 

  • Voće i povrće

 

Kako biste bili sigurni da ste eliminisali ostatke pesticida, pomešajte sodu bikarbonu s vodom i limunovim sokom i tom mešavinom prebrišite voće i povrće.

 

  • Sunđeri

 

Ako ne želite često da menjate sunđere, a ne dopada vam se njihov miris, potopite ih u mešavinu od jednog litra vruće vode i četiri kašike sode bikarbone. Potom ih operite deterdžentom za pranje sudova i isperite.

 

 

makonda-tracker