deluje!

Kako sprečiti pojavu kamenca u kupatilu? Zaboravite čišćenje – ovi trikovi pomoći će da se on uopšte ne taloži

0

Provereni načini da kamenac prestane da se pojavljuje u vašim cevima

foto: Ian Dyball/Shutterstock
foto: Ian Dyball/Shutterstock

Kamenac predstavlja naslage kalcijum-karbonata koje se formiraju unutar vovodovodnih cevi. On se lako prepoznaje jer ostavlja mrlje na slavini, lavabou, bojleru, čajniku, veš-mašini, kadi... To je prilično česta pojava u domaćinstvima, posebno u starijim kućama i stanovima, taloženju kamenca doprinose mnogi faktori.


Za stvaranje kamenca glavni "krivci" su minerali u vodi, na prvom mestu kalcijum, a potom magnezijum i drugi, ali važan faktor mogu biti razni deterdženti i sapuni.


Kako biste sprečili nakupljanje kamenca, preduzmite sledeće korake.

 

  • Koristite omekšivač vode


Omekšivačima vode nazivaju se uređaji koji uklanjaju kalcijum, magnezijum i druge minerale iz vodovoda i to je vrlo efikasan način da se spreči pojava kamenca. Zahvaljujući njemu, voda nije toliko "tvrda".

 

slavina, česma
foto: Shutterstock
  • Koristite filter za vodu

 

Drugi način jeste filter, a iako postoje razne vrste, najpopularniji su oni za slavinu, odnosno priključci za česmu koji s lakoćom uklanja nečistoće, opasna organska jedinjenja, bakterije, teške metale, fenole...

 

  • Očistite vodovod

 

Redovno čišćenje vodovoda je jedan od najboljih načina da preventivno delujete na pojavu kamenca, a najbolje bi bilo da to činite što češće možete. U kombinaciji s omekšivačem vode, ovo bi trebalo da vas reši svih briga.

 

Odvod, Čišćenje odvoda
foto: winnond/Shutterstock
  • Koristite rastvor sode bikarbode

 

Soda bikarbona je prirodno jedinjenje koje pomaže da se iz cevi ukloni kalcijum-karbonat, a najbolje deluje u kombinaciji sa sirćetom. Pomešajte jednu kašiku sode bikarbone sa 150 ml sirćeta i sipajte to unutrašnjost cevi, pa pustite da odstoji oko 20 minuta. Zatim pustite toplu vodu da isperete.

 

 

makonda-tracker