iznenadićete se

Kako očistiti tepih kao u servisu? Ovaj jednostavan trik izgledaće kao da ste ga upravo doneli iz prodavnice

1

Kako brzo i bez muke oribati tepih tako da izgleda kao nov?

foto: fizkes/Shutterstock
foto: fizkes/Shutterstock

Lepo vreme obično iskoristimo da odnesemo tepih na pranje u nekom servisa, a ako želite da budete najčistiji mogući i sami ga možete očistiti — i to bez previše truda!


Pranje tepiha spada u najomraženije kućne poslove, čak i kada želite samo da uklonite fleku iz jednog njegovog dela, jer toi podrazumeva klečanje, upotrebu snage i mnogo, mnogo trljanja. Međutim, postoje i mnogo brži načini da oribate tepih tako da izgleda novo novcato.


Kako očistiti tepih kao u servisu?


Najpre dobro usisajte tepih i pri tome vodite računa da obuhvatite vlakna iz svih uglova — dakle ne vucite četkom samo napred-nazad, već usisavajte i dijagonalno i horizontalno, tako da pokupite svu prašinu i eventualnu prljavštinu koja može da se ukloni na ovaj način.

 

Potom uzmite pamučne krpu, umočite je u sirće i njom temeljno pređite preko celog tepiha.


Nakon toga, drugu krpu dobro nakvasite vodom, pa preko sipajte sodu bikarbonu i ovim prebrišite ceo tepih.

 

tepih
foto: fizkes/Shutterstock

Ostavite da odstoji pola sata, dok soda bikarbona ukloni mirise i prljavštinu i sirće uništi bakterije. Zbog mirisa sirćeta ne brinite jer će on brzo ispariti.


Nakon što se tepih prosuši, ponovo ga usisajte, da biste pokupili ostatak sode, a rezultat će biti čist i sjajan tepih bez neprijatnih mirisa — kao da je tek donet iz prodavnice.

 


 

makonda-tracker