Ako pratite naše savete, bez neprijatnih mirisa i komplikacija dobićete efikasan domaći kompost zahvaljujući kojem će vaše omiljene biljke biti neprepoznatljive.
Često čitamo o načinima da se nešto što inače bacamo iskoristi kao đubrivo za biljke, poput kore banane, taloga kafe i ljuske jaja, ali ovaj metod za hranjanje cveća organskim đubrivom možemo pomeriti i korak dalje!
Gotov sav kuhinjski otpad koji svakodnevno bacate može da postane moćna prirodna prihrana za vaše biljke, baštu ili terasu. Ne morate imati veliko dvorište ili živeti na selu jer se domaći kompost pravi čak i u stanu.
Osim što štedi novac, kompostiranje je jedan od najefikasnijih načina da doprinesete očuvanju planete.
Šta je tačno kompost?
Kompost je razgrađeni organski materijal, što uključuje ostatke voća, povrća i kafe, kao i lišće, pa čak i kosu, nokte, sve organsko što može da se pretvori u bogato, tamno đubrivo prepuno hranljivih materija. Njime se poboljšava struktura zemljišta, zadržava vlaga i stimuliše zdrav rast biljaka.
Kako se kompost pravi kod kuće?
Treba vam posuda za kompostiranje.
To može biti kanta s poklopcem, plastična ili drvena kutija ili specijalizovana kompostara, a najbitnije je da ima otvore za ventilaciju, koje možete ih probušiti sami.
Ako živite u stanu, najbolje je da koristite manju posudu s filterom za mirise i stavite je ispod sudopere.
Materijali za kompost (zeleni i smeđi slojevi)
Idealno je mešati zelen i smeđ materijal u odnosu 2:1 (smeđi:zeleni)
Zelen materijali (bogati azotom) koji se uglavnom koriste su:
- kore od voća i povrća,
- talog kafe i kesice čaja,
- sveže pokošena trava,
- ostaci biljaka (postoje posebno korisne biljke za đubrenje drugih) i
- ljuske jaja, usitnjene u prah.
Braon materijali (bogati ugljenikom) koji su najčešće deo domaćeg komposta su:
- suvo lišće,
- karton i papir (bez boje i plastifikacije),
- piljevina,
- papirne salvete i
- kora drveta (usitnjena).
Šta ne sme da se stavlja u kompost?
Ni slučajno ne koristite materijal koji se lako i brzo kvari i može da dovede do širenja bakterija i, samim, tim, vrlo neprijatnih mirisa. To su:
- kuvana hrana i meso,
- mlečni proizvodi,
- masnoće i uljem
- plastika, metal, staklo
- biljke ztahvaćene biljnim bolestima, poput gljivičnih infekcija i
- stajnjak od kućnih ljubimaca.
Kako se kompost pravi korak po korak?
- Na dno stavite sloj smeđeg materijala.
- Dodajte sloj zelenih ostataka.
- Naizmenično ređajte slojeve, pazeći da mešavina ostane vlažna kao isceđen sunđer.
- Povremeno promešajte sadržaj (na 5-7 dana), kako bi vazduh prodirao i ubrzao razgradnju.
- Nakon 1-3 meseca, dobićete tamnu, zemljastu masu – to je vaš kompost!
Kako znate da je kompost gotov?
Kompost koji može da se koristi ima miris zemlje, što znači da neće biti smrdljiv, niti će mirisati na kiselo. Ima mrvičastu teksturu i vrlo je tamne boje, a u njemu se više ne prepoznaju ostaci hrane. Drugim rečima, ako prepoznate šta je u kompostu banana, a šta jabuka, to znači da nije za upotrebu.
Kako se koristi domaći kompost?
Postoji više načina da popravite stanje svojih kućnih i baštenskih biljaka uz pomoć komposta, a on se uglavnom koristi tako što se umeša u zemljište za biljke.
Potom, može da se nanese kao malč na zemlju oko biljaka, odnosno kao završni, površinski sloj, kao i da se meša s baštenskom zemljom prilikom sadnje novih biljaka.
BONUS VIDEO
Festival cveća u Junanu






