deluje!

Kako skinuti rđu sa starih noževa, slavine, tiganja...? Brzi trik s krompirom koji svako mora da zna

0

Da biste uklonili rđu s nekog starog predmeta u domaćinstvu, nisu vam neophodne "teške" hemikalije. Umesto toga, upotrebite — krompir!

foto: iHumnoi/Shutterstock
foto: iHumnoi/Shutterstock

Krompir se u ishrani koristi na bezbroj načina, ali je malo poznato da je on kroz istoriju imao još mnogo primena.


Recimo, Marija Antoaneta je nosila cvet krompira u kosi, a kralj Luj VI voleo je da ga zadene u rupicu za dugme na kaputu. Poznato je da se od krompira može proizvesti struja, kao i ga baštovani koriste pri uzgajanju ruža. U izradi bioplastike koriste se kukuruz i krompir, a stare Inke su nekada vreme merile kroz toliko koliko je potrebno da se skuva baš ovo povrće.


Ipak, jedna od manje poznatih supermoći krompira jeste — skidanje rđe s metala!

 

krompir
foto: Profimedia

Naime, krompir sadrži oksalnu kiselinu, organsko jedinjenje koje ulazi u sastav mnogih proizvoda za održavanje higijene domaćinstva, doduše, u daleko većim koncentracijama nego što sadrži krompir.


Oksalna kiselina poznata je i kao sredstvo za uklanjanje rđe jer je razlaže, a iako možda nećete uspeti da dezinfikujete podove krompirom, sigurno ćete moći da skinete rđu sa starog noža!

 

  • Kako ukloniti rđu?


Sve što je potrebno jeste da na zarđali deo sipate deterdžent za pranje sudova, ostavite da odstoji koji minut, zatim dodate malo soli ili sode bikarbone, pa da dobro istrljate kriškom krompira. Zatim isperite i dobro prosušite i biće kao novo!

 

 

 

makonda-tracker