probajte što pre

Šta je najbolja prirodna zamena za OMEKŠIVAČ? Ove opcije su skoro besplatne, zdravije, a odeća će mirisati božanstveno

0

Ukoliko želite da proizvod pun hemikalija zamenite nekom prirodnom alternativom, obavezno probajte nešto s ovog spiska

foto: Pixel-Shot/Shutterstock
foto: Pixel-Shot/Shutterstock

Omekšivač je svačiji omiljeni deo pranja veša: on pruža tkaninama mekoću i predivan miris, ali obično uz to obiluje veštačkim supstancama.

 

Ako želite da probate neku zdraviju opciju, vredi probati neku od sve popularnijih alternativa za omekšivač.

 

  • Sirće


Poznato je da sirće ima široku primenu i van kuhinje, posebno u dezinfekciji i u kombinaciji sa sodom bikarbonom, a korisno je to što se ono može upotrebiti i umesto omekšivača.


Sve vrste sirćeta su dobra alternativa, a najbolji izbor su jabukovo i destilovano belo sirće. Sve što je potrebno jeste da u pregradu za omekšivač sipate 3 kašike sirćeta, a ni slučajno ne preterujte jer će se onda osećati prejak miris u vešu.

 

pranje veša, veš, čist veš
foto: Shutterstock
  • Eterična ulja

 

Destilovani mirisi koji imaju vrlo koncentrisanu i značajnu količinu aktivnih sastojaka odlično su rešenje ukoliko želite da izbegnete upotrebu omekšivača.


Pomešajte 2-3 kašike eteričnog ulja po želji s 2 šolje sirćeta i dobro ih promešajte. Ova mešavina može da se koristi kao klasični omekšivač ili da se njom naprska mašina za sušenje pre upotrebe.

 

  • Soda bikarbona

 

Kad stavite odeću u mašinu, pospite je polovinom šolje sode bikarbone i zavrtite bubanj nekoliko puta tako da se rasporedi svuda, pa operite programom koji vam je potreban.


Soda bikarbona će sprečiti da se odeća "ukoči" i smanjiće statički elektricitet, a uz to će ukloniti neprijatne mirise i održati boju svetlije odeće.

 

pranje krpa, krpe, peškiri, pranje veša, čist veš
foto: Shutterstock
  • Balzam za kosu

 

Da bi ovaj trik funkcionisao, morate da koristite i sirće i vodu.


Ubacite levak u veliku bocu, pa sipajte 6 šoljica vode, pa 3 šolje sirćeta i potom 2 šolje balzama za kosu. Nežno promešajte (nikako ne tresite jer će početi da peni snažno). Najbolje je koristiti organski balzam sa što manje hemikalija.


Sipajte u količini koju biste koristili da sipate omekšivač i pustite veš-mašinu da obavi svoju magiju.

 

 

makonda-tracker