nauka kaže...

Česta dilema domaćica: Može li pranje veša na 30 i 40 stepeni da UBIJE BAKTERIJE?

0


Postoji odeća koja, da bi se sačuvala, mora da se pere na nižoj temperaturi, a to nosi sa sobom pitanje ima li takvo pranje smisla

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Pranje na nižoj temperaturi bez sumnje će produžiti vek odeće, a uz to je i ekološki i finansijski prihvatljivije. Međutim, kako ono deluje na bakterije koje se zadržavaju na odeći?


Kako ističu naučnici, odeća koja se pere na temperatura od 30 i 40 stepeni i, čak, nižim, predstavlja rizik za zdravlje jer se takvim pranjem bakterije održavaju u životu. Recimo, ešerihija koli može da preživi sve dok je ne operete na temperaturi većoj od 37 stepeni!

 


Zato se preporučuje da se svi odevni predmeti čije je pranje na temperaturi višoj od 40 stepeni dozvoljeno operu na najmanje 60 stepeni kako bismo bili sigurni da će biti uništene bakterije koje normalno žive na koži i s kojima odeća dolazi u kontakt.

 

Žena, Veš mašina, Stvari, Pranje, Kupatilo
foto: Profimedia

Ipak, treba imati u vidu da ni pranje na 60 stepeni nije garancija da ćete ukloniti sve pretnje, budući da su određeni sojevi otporni čak i na ovu temperaturu.


Stručnjaci, međutim, kažu da je dodavanje deterdženta s izbeljivačem može pomoći, pa tako i pranje na temperaturi od 40 stepeni može biti efikasno kao ono na 60!

 

 

makonda-tracker