održavanje domaćinstva

Samo ćete napraviti štetu: Ovaj predmet NIKAKO ne biste smeli da stavljate u veš-mašinu

0

Često u želji da što brže sredimo dom, u veš-mašinu stavimo stvari kojima tu nikako nije mesto — a posebno jednoj koju često peremo na ovaj način

foto: Pixel-Shot/Shutterstock
foto: Pixel-Shot/Shutterstock

Većina domaćica često u nameri da što brže i praktičnije sredi dom, poseže pranju mnogo čega u veš-mašini. U mnogim domaćinstvima veš-mašina radi makar jednom dnevno — ako je porodica veća, nekad i više puta — a daleko od toga da u njoj peremo samo veš.

 

Mada u veš-mašini možemo prati razne stvari koje niusu garderoba, postoji i ono što nikad ne bi trebalo prati u njoj, a mnogi to rade.

 

Naime, kao i svi ostali kućni aparati, i veš-mašine imaju ograničen rok trajanja, a da bi ona što duže radila kako valja, stručnjaci tvrde kako u njoj nikada ne bismo smeli da peremo prostirke za kupatilo.

 

Zapravo, problem je u tome što prostirke za kupatilo upiju toliko vode pri pranju da su su na kraju mnogo teže od onoga što je predviđeno, kaže za portal Family Handyman Skot Flin, koji ima tridesetogodišnje iskustvo u popravkama kućnih aparata.

 

Veš mašina
foto: Shutterstock, Didecs

 

Moderne mašine imaju veću brzinu centrifuge od onih malo starijih, a one stvaraju veliku količinu sile s teškim predmetima. Veća težina, jednostavno, kvari veš-mašinu i uništava je.

 

Takođe, prostirke često imaju gumu na sebi, a ona se tokom pranja raspada i može zapasti u odvodni cev i zapušiti ga! Ne samo guma s prostirke, već isto čine i duga vlakna

 

Najbolje je prostirke prati ručno. Operite je sunđerom ili četkom, a onda ostavite da se osuši na vazduhu.

 

Izbegavajte da perete i one predmete koji su preteški kada upiju mnogo vode.

 

 

makonda-tracker