icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

oprez!

Produžite im vek: 5 grešaka zbog kojih vaši peškiri više nisu mekani i mirišljavi

Postoji li išta lepše od paperjastog dodira novog peškira, mekanog kao oblak? Ipak, nakon nekog vremena, oni uglavnom postanu kruti, ali to ne mora da bude slučaj — izbegavajte ove korake i vaši peškiri će dugo ostati nežni

foto: OlegRi/Shutterstock
foto: OlegRi/Shutterstock

Neki ranije, neki kasnije, ali u velikom broju slučajeva, peškiri izgube mekoću ili, štaviše, u nekim slučajevima čak promene miris i teksturu.


Iako zub vremena nesumnjivo čini svoje, vaši peškiri ne moraju nužno da traju kratko i postanu grubi! Potrudite se da izbegavate ove greške i oni će ostati meki i nežni.

 

  • Ne čistite bubanj

 

Veš mašina
foto: Shutterstock

Na kojoj god temperaturi i kakvim god sredstvom prali veš, ako bubanj veš-mašine nije čist — neće biti ni vaši peškiri! S vremena na vreme, makar jednom mesečno, očistite bubanj nekim hemijskim sredstvom ili mešavinom sode bikarbone i sirćeta i bićete sigurni da se bakterije ne talože u vašoj mašini i, samim tim, tkaninama koje perete.

 

  • Koristite omekšivač

 

domaćica, kupatilo, Pranje veša, Veš mašina
foto: Shutterstock

Iako ovaj proizvod upotrebljavamo baš da bi peškiri ostali mirišljivi i mekani, s njim treba biti oprezan. Ako posle pranja peškiri nisu sto odsto čisti, dodavanje omekšivača prilikom ispiranja se samo "zarobi" nečistoća u vlaknima peškira, što znači da bakterije ostaju na njegovoj površini i čim se peškir ponovo pokvasi oslobodiće se neprijatan miris. Mnoge domaćice umesto omekšivača primenjuju šolju sirćeta prilikom ispiranja kako bi bile sigurne da su se rešile bakterija.

 

 

Čist veš, Pranje veša, Sušenje veša, Korpa za veš
foto: Shutterstock

Kako zbog činjenice da skidaju mrtve ćelije kože, tako i zbog toga što dolaze u kontakt s genitalijama i drugim intimnim delovima tela, peškiri se izlažu (bez)brojnim bakterijama. Zato je važno koristiti efikasan detedžent, koji će ih zasigurno ukloniti s peškira, i ne štedeti na njemu. Ukoliko proizvod koji upotrebljavate sadrži proteazu, celulazu i(li) amilazu, možete biti sigurni da će ovi enzimi efikasno razgraditi svaku nečistoću i lako se isprati.

 

  • Koristite nižu temperaturu

 

domaćica, veš, Pranje veša
foto: Shutterstock

Pranje hladnom vodom je sjajna ideja ako brinete o ekologiji, ali nije najbolja ako težite da eliminišete loše bakterije iz svog života. Pranje na ruke definitivno nije dobra ideja kada je reč o peškirima, kao ni pranje u mašini na temperaturi nižoj od 60-90 stepeni.

 

  • Loše kombinujete

 

Peglanje, Slaganje veša, Veš, Čist veš, Pranje veša, Odeća, Domaćica
foto: New Africa/Shutterstock

Ukoliko ste odlučili da peškire operete s, recimo, farmerkama, ne očekujte da ćete im produžiti vek. Boje koje se koriste u izradi odeće oslobađaju se prilikom pranja i mogu da naškode peškirima, pa bi bilo bolje da ih perete ili odvojeno ili makar s donjim vešom od prirodnih materijala i bez boja.