korisno

Ceo život pogrešno sipate omekšivač: Evo kako to da uradite ako želite da vam veš miriše duže i jače

1

Pranje i sušenje veša je zamoran posao koji se ponavlja iz dana u dan, a često smo nezadovoljni kada nakon pranja naš veš ne miriše onako kako bismo želeli

foto: Shutterstock / Krakenimages.com
foto: Shutterstock / Krakenimages.com

Održavanje veša, garderobe i drugih odevnih komada često zna da bude dosadan, a ponekad i težak posao.

 

Ipak, kada obučemo odeću, a ona miriše i mekana je znamo da se naš trud isplatio. A šta ako vam veš uprkost tome što ste stavili omekšivač ne miriše onako kako bi trebalo.

 

U čemu grešite? Otkrivamo trik uz pomoć kojeg će vaš veš mirisati dugo i intenzivno. 

 

 

Prva stvar u kojoj mnogi greše jeste što u mašinu za veš stavljaju previše veša. Velika količina veša može da bude uzrok što vam on ne miriše sveže i oprano. Kako bi se dobro oprao potrebno je da ima dovoljno prostora među stvarima. 

 

Takođe, veliku grešku mnogi čine kada sipaju omekšivač odmah kada sipaju i prašak. Mnogo je bolje omekšivač dodati pred kraj pranja, jer će se tada manje isprati i veš će biti intenzivniji, a vaša odeća će mirisati i do dve nedelje ukoliko je pre toga ne obučete. 

 

domaćica, veš, Pranje veša
foto: Shutterstock

 

Sledeća stvar jeste da se poštuje doziranje praška. Neki stavljaju previše praška, pa se on teško ispira iz stvari, dok ima i onih koji štede, pa ne stave dovoljno deterdženta. 

 

Kada je doziranje omekšivača u pitanju takođe je važno poštovati upute navedene na pakovanju. Ukoliko stavite premalo omekšivača miris neće biti intenzivan, a ukoliko preterate može biti toliko jak da bude neprijatan.

 

Pranje veša, Veš, Mašina za veš, Čist veš
foto: Shutterstock

 

Odeću perite na nižim temperaturama, jer će se tako duže zadržati boju. Teksas ne treba uopšte prati u mašini, tako savetuju stručnjaci. 

 

Pri sušenju veša treba obratiti takođe pažnju, jer nepravilno sušenje ne samo da će uticati na miris vaše odeće, već je može i oštetiti. Najbolje je veš sušiti na vazduhu, ali ne na direktnom suncu, već u hladovini.

 

 

Tako boje neće izbledeti, a veš će biti mirisan i mekan. 

 

Ukoliko vaš tek opran veš ima neprijatan miris potrebno je možda da očistite unutrašnjost mašine. U dozatorima za prašak mogu da se nakupe nečistoće, kao i u bubnju i gumi od vrata. Dobro je očistite i proverite da li mašina greje vodu.

 

Veš opran u hladnoj vodi često može izgledati kao da je i dalje prljav.

 

 

 

makonda-tracker