preporučuje se vakcinacija

U Engleskoj 20 odsto NAJTEŽIH slučajeva čine ― TRUDNICE: Zašto kovid toliko pogađa žene u drugom stanju?

0

Proteklih dana Srbiju su potresli smrtni slučajevi trudnica i porodilja koje su izgubile bitku s virusom korona. Kako stručnjaci ističu, ženama u drugom stanju se preporučuje vakcinacija protiv kovida jer spadaju u ugrožene kategorije

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Dr Srđan Bošković iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje objasnio je za K1 zbog čega su trudnice rizične grupe kada je reč o obolevanju od kovida.


Trudnice i inače imaju poremećaj koagulacije u poslednjem trimestru trudnoće. Imaju povišen d-dimer. Takođe, mehanika njihovog disanja je drugačija zbog velikog stomaka. Trudnice su zato ekstremno ugrožene zbog korone ― istakao je on u Uranku.


Nacionalna zdravstvena služba (NHS) Engleske saopštila je da nevakcinisane trudnice čine 20 odsto najtežih slučajeva kovida u ovoj zemlji.

 

Među svim ženama uzrasta od 16 do 49 godina kojima je bila neophodna pomoć EKMO aparata 32 odsto su bile trudnice ― navodi se u saopštenju NHS-a, a predsednik Britanskog kraljevskog koledža za akušerstvo i ginekologiju Edvard Moris pozvao je sve trudnice da se vakcinišu:


Postoje jaki dokazi da je vakcina najefikasniji način da se zaštite i majka i beba od mogućeg teškog oblika kovida 19… Razumemo zabrinutost žena u pogledu vakcinacije u trudnoći, ali uveravamo ih da ne postoji veza između vakcine i povećanog rizika od pobačaja ili prevremenog porođaja.

 

Trudnoća, Kovid
foto: Shutterstock

Kako dr Bošković ističe, trudnicama se preporučuje i vakcinacija protiv sezonskog gripa.


Mi trudnicama savetujemo da se vakcinišu i protiv gripa. Jedino rešenje za sve, i za trudnice, jeste vakcina protiv kovida i što manje kontakata sa ljudima. Bolje da ne znate šta sve viđam u bolnici u Batajnici. Svako ko ne želi da se vakciniše trebalo bi da samo na 15 minuta prošeta hodnicima bolnice. Videće ljude u punoj snazi na ivici smrti. Oko 20 odsto pacijenata su mladi ― rekao je dr Bošković.


 

 

makonda-tracker