bez preterivanja

Koliko sokića deca smeju da piju? Sve zavisi od uzrasta, a stručnjaci upozoravaju – budite oprezni

0

Iako na pakovanju kupovnog soka piše da je u pitanju voćni napitak, reč je o piću koje nema biljna vlakna i sadrži mnogo šećera, pa bi valjalo ograničiti količinu koju dajete detetu.

Kada deca neće da piju vodu tokom leta, uglavnom ne odbijaju voćne sokiće
Kada deca neće da piju vodu tokom leta, uglavnom ne odbijaju voćne sokićefoto: nadtochiy/Shutterstock

Tokom leta, naročito u danima kada su najveće vrućine, pijemo daleko više tečnosti nego inače, pa čak i oni koji nemaju naviku da piju vodu.


S mališanima to, međutim, nije uvek lako postići, ali je redovna hidratacija veoma važna, pa neretko posežemo da voćnim sokovima kako bismo bili sigurni da su deca ipak unela tečnost.


Naravno, kupovni sokovi nisu najbolje rešenje zbog visokog udela šećera, a i Američka pedijatrijska akademija (AAP) savetuje da se ograniči količina soka koju dete pije.

Koliko voćnog soka deca smeju da piju?


Kako je navela ova ustanova, bebe mlađe od 12 meseci uopšte ne bi trebalo da piju sokove, dok mališani uzrasta od 1 do 3 godine ne bi trebalo da konzumiraju više od 120 ml soka dnevno.

 

Sok ne sadrži vlakna, sadrži mnogo šećera koji može dovesti do gojenja i karijesa, a nema ni mnogo hranljivih materija.
Sok ne sadrži vlakna, sadrži mnogo šećera koji može dovesti do gojenja i karijesa, a nema ni mnogo hranljivih materija.foto: mamaza/Shutterstock

Kada je reč o deci od 4 do 6 godina, AAP kaže da je ograničenje oko 180 ml, a za mališane uzrasta od 7 do 18 godina oko 220 ml, prenosi na svom sajtu Medicinska škola Univerziteta Stenford.


Istina o voćnom soku


Često nas manje grize savest kada deca popiju mnogo voćnog soka nego kada, recimo preteraju sa slatkišima jer je, na kraju krajeva, u pitanju proizvod s voćem. Međutim, ovaj napitak je daleko od savršenog – on ne sadrži vlakna, sadrži mnogo šećera koji može dovesti do gojenja i karijesa, a nema ni mnogo hranljivih materija.


Pošto je prijatnog ukusa, s voćnim sokom nije teško preći granicu, što dovodi i do povećanog unosa kalorija.

 

Kada deca neće da piju vodu tokom leta, uglavnom ne odbijaju voćne sokiće
Kada deca neće da piju vodu tokom leta, uglavnom ne odbijaju voćne sokićefoto: mamaza/Shutterstock

Ukoliko vaše dete ima manje od 12 meseci i uživa u voćnim sokićima, ne morate da upotpunosti eliminisati, navodi se na sajtu stenfordske Medicinske škole, ali ističe da je važno ograničiti količinu i držati se smernica Američke pedijatrijske akademije.


Ako mališani piju voćni sok, uverite se da je napravljen od sto posto voća i ne dajte deci nepasterizovane sokove jer oni mogu da sadrže štetne bakterije.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako svakodnevni stres ugrožava decu?

 

makonda-tracker