zanimljive činjenice

Kada dečaci i devojčice prestaju da rastu? 5 faktora koji utiču na visinu deteta & kada postoji razlog za brigu

0

Rast, u zavisnosti od uzrasta, uglavnom teče manje-više istim tempom, a u pojedinim slučajevima prespor ili prebrz rast mogu da ukažu na određeno zdravstveno stanje

Stopa rasta deteta uglavnom se kreće u jasno određenim granicama do puberteta
Stopa rasta deteta uglavnom se kreće u jasno određenim granicama do pubertetafoto: Monkeybusiness Images / Panthermedia / Profimedia

Koliko će dete biti visoko kada konačno završi s rastom nije lako proceniti dok je još uvek malo.

 

Svedoci smo da se neretko desi da najniži dečak u vrtićkoj grupi može da izraste u poznatog košarkaša visokog i preko dva metra ili da najviše dete u odeljenju od ulaska u pubertet ne poraste previše.


Mališani obožavaju da se upoređuju po visini i da se mere, bez obzira na to merimo li im visinu uz štok vrata ili dok stoje pored drugara gledaju koliko su tuđa ramena viša ili niža od njihovih.

Koja je normalna stopa rasta dece?


Koliko dete brzo raste i napreduje uglavnom ne mora da znači da postoji neki problem, ali u pojedinim slučajevima prespor ili prebrz rast mogu da ukažu na određeno zdravstveno stanje.

 

Redovno merenje visine važno je za praćenje rasta i razvoja deteta
Redovno merenje visine važno je za praćenje rasta i razvoja detetafoto: Dimitar Gorgev / Alamy / Alamy / Profimedia

Prosečan rast koji možete očekivati u periodu od godinu dana zavisi od starosti deteta.

 

  • Mala deca. Između prve i treće godine deca rastu brzo, a pa u ovoj fazi možete očekivati da ćete često kupovati odeću svojim mališanima kaže pedijatrijska endokrinološkinja dr Andrea Muči s Klivlendske klinike. Mala deca rastu oko 10 cm godišnje, ističe ona.
  • Uzrast od 3 godine do puberteta. U ovoj fazi se rast usporava na oko 5-6 centimetara godišnje, a normalno je da se rast privremeno zaustavi pred pubertet, kaže dr Muči
  • Pubertet. Rast ponovo počinje i ubrzava se u ovom periodu, u proseku za 8-9 cm godišnje. Devojčice obično ulaze u pubertet godinu do dve ranije i rastu najbrže pre početka menstruacije.


Devojčice obično ulaze u pubertet između osam i 13 godina, a dečaci u uzrastu između devet i 14 godina. Rast se postepeno usporava u dve godine nakon početka puberteta i prestaje kada se on završi.


Šta sve utiče na rast deteta?


Kako piše na zvaničnom sajtu Klivlendske klinike, rast deteta zavisi od nekoliko faktora, a ovo su glavni.

 

Mališani obožavaju da mere visinu
Mališani obožavaju da mere visinufoto: Inna Reznik / Alamy / Alamy / Profimedia

1. Genetika


Karakteristike koje se prenose kroz porodicu su brojne, a dr Muči kaže da više od 700 gena može da utiče na visinu. Ako su oba roditelja visoka, verovatnije je da će i detet biti visoko, jer u njihovom "genetskom fondu" ima više gena koji daju visinu.


Međutim, nije iznenađujuće i da dete bude nisko, ako ima baku ili nekoga u širok porodici ko nije visok, čak i ako roditelji jesu.

2. Ishrana


Još uvek nije naučno dokazano da određeni vitamini i minerali mogu da utiču na visinu, pa budite vrlo oprezni sa suplementima koji se preporučuju da bi dete brže raslo jer su često u pitanju medicinski neutemeljene tvrdnje.


Međutim, adekvatna ishrana može biti od pomoći, a kada dete ne napreduje – najpre se posumnja da je do toga koliko hranljivih materija telo dobija kroz hranu. Kako dr Muči ističe, kada dete ne raste dovoljno i telesna težina mu opada, obično se "posumnja na nutritivne ili gastrointestinalne probleme".


Dete možda ne dobija dovoljno energije za pravilan rast – ističe ona.

 

Ishrana deteta jedan je od najvažnijih fakora za normalan rast i razvoj
Ishrana deteta jedan je od najvažnijih fakora za normalan rast i razvojfoto: Sarah Krieg/Shutterstock

3. Lekovi


Određeni lekovi mogu da doprinesu smanjenom rastu dece, uključujući steroide, hemioterapiju ili terapiju zračenjem, stimulanse, supresante apetita...


4. Bolesti


Primećeno je da i neka stanja koja utiču na hormone ili apsorpciju hranljvih materija ili mogu da izazovu upalu takođe utiču na rast.


To uključuje hronična oboljenja kao što su:

 

  • celijakija
  • Kronova bolest
  • ulcerativni kolitis
  • reumatolška stanja
  • oboljenje bubrega


Poznato je i da su neka genetska stanja kao što su Daunov ili Tarnerov sindrom povezana s nižim rastom, piše Klivlendska klinika.


5. Mala beba na rođenju


Oko 10 posto beba koje su rođene veoma male ostaju niske i kao odrasle osobe – kaže dr Muči. – Ali imamo tretmane koji mogu da naprave razliku prilikom rasta, tako da je vredno procene.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Šta je neophodno za jak imunitet?

 

makonda-tracker