Zdravlje

Sitnice u svakodnevnom životu su važne: Evo šta se događa sa ZANEMARENOM DECOM kada odrastu

0

Krov nad glavom i topli obrok nisu jedino što deci treba. Uzevši u obzir da deca upijaju sve kao sunđer, neophodno je da im se posvetimo fizički i psihički. 

Zanemarivanje emocija negativno utiče na razvoj dece
Zanemarivanje emocija negativno utiče na razvoj decefoto: Andrey Kuzmin / Alamy / Alamy / Profimedia

Do emocionalnog zanemarivanja u detinjstvu dolazi kada roditelji ne reaguju dovoljno na emocije deteta tokom njihovog odrastanja. Emocije sadrže suštinu čoveka koje roditelji treba da vide, prepoznaju i poštuju. 

 

Do zanemarivanja uglavnom dolazi nesvesno. Previše smo zauzeti svakodnevnim obavezama i neretko se dešava da dečije emocije protumačimo kao trivijalne.

 

Ovim postupkom roditelji zapravo propuštaju najbitniji deo odrastanja – upoznavanje njihove dece – a pošto su roditelji njihovo ogledalo, deca onda propuste da upoznaju sami sebe. 

 

Roditelji su ti koji nas uče ko smo, oni to čine obraćajući pažnju na naše emocije. Kada primete i reaguju na naša osećanja, oni nas uče da činimo isto: da osećamo, prepoznamo i poštujemo svoja osećanja, da cenimo naše unutrašnje "ja", i da znamo i verujemo svojim osećanjima i sebi.

 

Četiri problema koji se javljaju pri emocionalnom zanemarivanju deteta

 

Psihološkinja dr Džonis Veb, stučnjakinja za posledice emocionalnog zanemarivanja dece, izdvojila je za Psihology Today četiri potencijlane posledice kod odraslih čija su osećanja bila zanemarena u detinjstvu.  

 

1. Samopouzdanje — nisko samopouzdanje je jedna od najvećih prepreka koju odrastao čovek mora da prevaziđe. Konstantna sumnja u sebe i svoj rad predstavlja veliki problem i može uticati na kvalitet života. Kod odraslog čoveka se stvara anksioznost i konstantan strah od toga da nije dovoljno dobar. 

 

2. Vrednovanje sebe —  osećanje da nismo vredni nečega, posebno lepih stvari u životu može nad osvesti na veoma mračno mesto. Pošto su osećanja deteta tretirana kao manje važna, to dete će u odraslom dobu sebe tretirati kao manje važno u odnosu na sve. 

3. Samopoštovanje — ako se emocije deteta ne tretiraju kao bitne, kasnije — kada to dete odraste, počeće da posmatra sebe kao inferiornog u odnosu na druge osobe. Suzdržavaće se od deljenja svog mišljenja sa drugima i konstantno će se osećati kao da njegovo mišljenje nije relevantno.

 

Nisko samopoštovanje dovodi do problema u životu pojedinca
Nisko samopoštovanje dovodi do problema u životu pojedincafoto: Shutterstock

4. Poznavanje sebe — kada se roditelji ne posvete dovoljno svojoj deci tokom odrastanja onda  propuste da ih upoznaju, pa tako dete propusti priliku da upozna samog sebe. To dovodi do toga da dete kada odraste ne zna šta su mu prioriteti, ne zna ko je, što predstavlja veliki problem jer ako ne znamo ko smo, kako da znamo bilo šta drugo. 

 

 

BONUS VIDEO 

Ako stalno brinete šta drugi misle o vama odgovorite sebi na ova pitanja.

 

makonda-tracker