prepustite se

Evo kako ćete LAKO znati da li je ON ili ONA ta prava: Iznenađujući znak pokazuje da li je neko vaša srodna duša

0

Srodne duše zapravo dolaze u vaše živote da vas nečemu nauče i podstaknu rast.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Mnogi smatraju da svaki izlazak iz zone komfora, koji nas vodi u nepoznato, dovodi nas u ekspanziju i podstiče naš razvoj ličnosti.   Takav odnos održava prirodan osećaj za život, ali i ljubav.

 

Kada čujete „srodnu dušu“, verovatno pomislite na savršenu vezu bez problema ili poteškoća, ali prema stručnjacima za odnose, kada upoznate svoju srodnu dušu, to što ste podstaknuti i ohrabreni da rastete zapravo može biti veoma značajno.

 

 

Zašto biste očekivali da će vas srodna duša pokrenuti?

 

- Jedan od najvećih znakova da ste upoznali srodnu dušu je osećaj da rastete, napredujete - kaže psihoterapeutkinja Aneta Nunjez.

 

- Ono što uvek kažem klijentima je da ako je ta duša u vašem životu, oni su tu da vam nauče lekciju. Oni su tu da vas nauče nečemu o vašem životu. Trebalo bi da izvučete nešto iz toga – ističe ona.

 

Odnosi nisu statični jer vi niste statični, a to uključuje i veze sa srodnim dušama. Uvek rastete, razvijate se i transformišete, a najbolji odnosi će vas gurnuti u pravcu rasta za vaš boljitak.

 

Nasuprot tome, možete nesvesno inspirisati druge, čineći da i oni rastu.

 

Kako da znate da li je neko vaša srodna duša?
Kako da znate da li je neko vaša srodna duša?foto: Shutterstock / IKO-studio

 

- Lični razvoj podrazumeva rast kroz stvari koje su najveći izazov. Duše žude za tim, a srodne duše su te koje vam daju priliku da to učinite tako što iznose svoje probleme kako biste ih postali svesni i stvorili drugačiju stvarnost - objašnjava terapeutkinja za parove Šeli Bulard.

 

Iako to nije uvek lako, to je neverovatno isplativ proces učenja, podučavanja...

Dakle, u tom smislu, srodne duše zapravo dolaze u vaše živote da vas nečemu nauče i podstaknu rast. Srodne duše mogu biti romantične, ali mogu biti i prijatelji, porodica, učitelji... - a možete imati više od jedne.

 

Prema Bulardu, ono što čini vezu sa srodnom dušom je činjenica da ste u mogućnosti da prevaziđete probleme koji se javljaju u vezi tako što ćete umesto toga izabrati ljubav. Svesni parovi cene rast jer znaju da je to tajna održavanja veze u životu.

 

 

- Iako je rast zastrašujući, jer vodi u nepoznato, par je spreman da teži ekspanziji - objašnjava ona. Zbog toga takav odnos održava prirodan osećaj živosti i ljubavi između para.

 

Dakle, ako otkrijete da ste vi i vaša srodna duša u fazi u kojoj često izazivate jedno drugo, nemojte se plašiti da to uradite. Budite radoznali i počećete da raspakujete i otkrivate upravo one stvari koje stvaraju probleme u vezi.

 

- Podstičem vas da budete veoma iskreni prema sebi o svojim okidačima i o tome kako reagujete na njih - predlaže psiholog Margaret Pol, u svojoj analizi emocionalnih okidača.

 

Čak i ako se ovaj pristup u početku čini grubim, pomoći će vam da naučite da budete saosećajniji prema sebi. Iskreno razmišljanje o svojim okidačima je jedini način da ih na kraju izlečite.

 

Srodna duša može da bude i neko ko vam je prijatelj
Srodna duša može da bude i neko ko vam je prijatelj foto: Look Studio Shutterstock

 

Slično tome, prema Bulardu, spremnost da se sagledaju prošla i sadašnja pitanja u vezi i suoči se sa tim osnovnim sistemima verovanja, put je ka novoj stvarnosti odnosa.

 

- Disfunkcionalni obrasci će nestati, ali tek kada prvo preuzmete odgovornost za njih - objašnjava on.

 

Uzgred, ništa od ovoga ne znači da treba da ostanete u turbulentnim ili nesrećnim vezama na neodređeno vreme, naprotiv, poenta je ili da izlečite vezu i krenete ka zdravijim načinima međusobnog odnosa ili da uzmete lekcije koje ste trebali da naučite i izaći iz veze jači i mudriji, prenosi MBG.

 

 

makonda-tracker