međunarodni dan devojčica

One su naše blago i tako ih treba i tretirati: 5 načina kojima možemo (i moramo) OSNAŽITI DEVOJČICE

0

Ako imate devojčicu ili znate barem jednu, dobro vodite računa na koji način se ophodite prema njoj, šta joj govorite... Sve ima uticaj na njihov put.

DEVOJČICE SU UKRAS SVETA
DEVOJČICE SU UKRAS SVETAfoto: Roman Samborskyi/Shutterstock

Ima li nešto lepše od toga biti mama/tata/brat/sestra/baka/deka/tetka/ujka... jedne devojčice?

 

I dečaci su takođe predivni i naši dragulji, ali na Međunarodni dan devojčica možemo posvetiti pažnju najlepšim i najslađim pripadnicama nežnijeg pola.

 

Da, devojčice su najbolje!

 

Zašto obožavamo devojčice? Pa, dovoljno je samo da se rode i postoje, a mi, stariji, tu smo da ih mazimo, pazimo, ljubimo i volimo i trudimo se da ih vaspitavamo na pravi način.

 

Budimo nežni prema devojčicama, jer one neće razumeti zbog čega to nismo, a to im je potrebno i neophodno. Ako devojčica ne očekuje nežnost od vas, znači da ste do sada uradili nešto mnogo pogrešno ili je to učinio neko pre vas.

 

Svaki trenutak je pravi trenutak da pokažemo devojčici da je volimo. Ona ne mora biti najbolji đak, najbolja sportistkinja, ne mora najbolje da svira neki instrument, ne mora da bude samo "dobra devojčica" da bi od nas dobila pohvalu, zagrljaj, nežnost i reči "ti si predivna".

 

osnažimo devojčice da postanu one devojke i žene koje će znati koliko su vredne
osnažimo devojčice da postanu one devojke i žene koje će znati koliko su vrednefoto: Shutterstock/Evgeny Atamanenko

Dok je mala, neka bude samo devojčica i onakva kakva oseća da treba da bude, a hajde da mi budemo tu da je usmerimo da postane ona devojka i žena koja će u svojoj koži biti srećna i svesna koliko je vredna.

 

Kako možemo da osnažimo jednu devojčicu?

 

  • Pokažimo joj da može biti snažna

 

Čitajte knjige, čitajte, čitajte, a dobro je da birate knjige u kojima glavni likovi jesu snažne žene. Gledajte takve filmove i podstaknite je da uoči kako neka žena preuzima netradicionalnu ulogu bez straha. Podstaknite je da se ne plaši da progovori i kaže svoje mišljenje. Podstaknite je da se ne boji da zatraži ono što želi. Ispitujte je o njenim pogledima na svet i uočite da li su se određeni stereotipi već ukorenili u njoj. 

 

 

  • Volite je, ljubite je, cenite je

 

Da bi devojčica bila snažna, ona mora da oseća da je voljena, cenjena, pažena. I mi odrasli uvek polazimo od toga imamo li podršku. Kada osećamo da imamo podršku, lakše se u nešto upuštamo i lakše nešto napuštamo. Isto tako i devojčice, a ljubavi nikad nije dosta i nikad nije loš trenutak da nekome kažemo da ga volimo.

 

  • Slušajte je i poštujte to što priča

 

Ne dozvolite da se vaša devojčica oseti da je nevažno nešto što priča. To može da bude najobičniji trenutak u njenom životu, ali ona ne zna da je to nekom odraslom manje bitno od razmišljanja o poslu, plaćanju računa ili nekim planovima. Te "sitne" stvari koje se detetu dešavaju su jedino za šta ono zna, to je njihov svet i njima najrelevantniji kao takav. Ako ne slušate šta vam dete priča, ono će osetiti da je to što ima da kaže nevažno, a kasnije u životu će se takođe bojati da progovori. Koliko ste puta čuli odraslu osobu da joj je "svejedno" gde će ići, šta će jesti, šta će raditi? Te stvari često dođu kao rezultat neslušanja i potiskivanja na koje su navikli u detinjstvu, pa razviju osećaj da je sve što će reći nevažno i brane se tim mehanizmom da ni njima nije više važno.

 

pokažite svojim devojčicama da mogu da budu sve ono što zamisle
pokažite svojim devojčicama da mogu da budu sve ono što zamislefoto: Shutterstock / Kite_rin

 

  • Pokažite joj da može biti samostalna

 

Zašto ne biste svoju devojčicu uključili u sve što radite? Umesto reči "neka, mama/tata će to brže", pustite svoje dete da vam pomogne i tako uči. Bilo da je u pitanju sređivanje kuće ili pravljenje večere, uvek dajte detetu neki mali zadatak, iz kog će učiti mnogo za budućnost. Možda biste vi to uradili brže i bolje, ali od ovih malih koraka kreće čitav jedan razvojni put, a kada dete mnoge stvari nauči da radi od malih nogu, to im je jedan veliki početni kapital za budućnost. Ključ je, kao i za sve, da radite stvari zajedno.

 

  • Pazite šta pričate pred njom

 

Kada razgovarate s devojčicom, obratite pažnju šta ćete joj reći i kako će to uticati na njeno samopouzdanje. Svaki put kada uputite kritiku, koja primarno možda treba da ima metodički karakter, po vašem mišljenju, razmislite kako biste se osećali da neko to kaže vama i kako bi to uticalo na vaše samopouzdanje. Reči su mnogo moćne i mnogo opasne; pazite kako to oružje koristite s devojčicama.

 

Bonus video

Pravno nevidljiva deca najlakša meta zloupotrebe

 

makonda-tracker