odrastanje u svetu rijalitija

Kako vaspitavati devojčice u eri sestara Kardašijan?

0

Ukoliko je uticaj medija toliko veliki da i odrasle osobe zahvaljujući njemu postaju opsesivne, zamislite tek kako je vašoj deci...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Poistovećivanje s nametnutim idolima danas je uobičajena pojava, s obzirom da su deca konstantno okružena medijima. Ona upijaju sve što im se automatski servira, a to ubrzo postaje njihova realnost.

 

Svaka treća devojčica misli da nije dovoljno lepa: Zašto žene danas imaju sve manje samopouzdanja?

 

Kakvu sliku imaju deca o svojim idolima?

 

Oduvek su postojali glumci, sportisti, pevači ili manekenke koje bi ljudi ubrzo počeli da idolizuju, pa usled imaginarnog glamura i sjaja postaju imuni na realan svet. Takvim uticajima, posebno onim vezanim za lepotu ili modu, podložne su i devojčice nezavisno od uzrasta. One odrastaju u svetu u kome se fizička lepota posmatra kao nedostižni ideal, perfekcija.

 

1 / 8 Foto: Profimedia

 

- Nametnuti ideali lepote mogu iskriviti sliku koju devojčice imaju o svom izgledu još u ranim godinama - ističe bivša voditeljka Ivana Šundov.

 

Još jedna činjenica koja se konstantno zaboravlja

 

foto: Profimedia

S druge strane, postoje mnoge kampanje koje pokušavaju da zadrže prirodnu notu fotografija koje izlažu pred javnost, ali publika i u tom slučaju zaboravlja na još jednu vrlo važnu stvar - sveprisutni Fotošop. Dakle, trend prirodne lepote i nije toliko prirodan koliko ste prethodno mislili.

 

Ove reči svaka devojčica mora da čuje: Pevačica dirljivim govorom izmamila suze stotinama poznatih ličnosti

 

Možete li da razgovorom sprečite neželjeni efekat?

 

Međutim, svet medija i idola ne mora nužno biti negativan po vašu decu. Ako sa njima već od malih nogu započnete razgovore takve vrste, pomoći ćete im da sagledaju okolinu onakvom kakva zaista jeste, kao i da započnu proces izgrađivanja sopstvenog samopouzdanja.

 

foto: Profimedia

- Ukoliko odgajite samopouzdanu decu, postoji mala verovatnoća da će njihovi idoli imati toliko uticaja na njihov život. U dete treba ulagati, ali zbog žurbe i nedostatka vremena većina roditelja to ne može da postigne. Deci su potrebni dobri saveti i životne vrednosti. Moramo da znamo kako da ih usmerimo svojim primerima, a da ih opet ne držimo pod staklenim zvonom - zaključuje bivša vlasnica modne agencije Suzy Josipović Redžepagić, majka triju ćerkica.

makonda-tracker