zvuče korisno, ali...

Psiholozi kažu – ODMAH prestanite! 5 stvari koje SVAKI DAN GOVORITE DETETU mogu da naprave štetu

0

Na prvi pogled u ovim rečenicama nema ničega pogrešnog – štaviše, deluju kao nešto što ukazuje na ljubav i poštovanje, ali psiholozi kažu da one mogu imati negativne efekte

Komunikacija između roditelja i deteta može biti složenija nego što deluje na prvi pogled
Komunikacija između roditelja i deteta može biti složenija nego što deluje na prvi pogledfoto: fizkes/Shutterstock

Mališani nam, nažalost, ne stižu na svet s priručnikom, pa je normalno da roditelji prave greške. Često i svakodnevno – i to je u redu.


Upravo na greškama učimo, a jedan od najvećih izazova je pravilan razgovor s decom. Lako je reći nešto što će slučajno poslati pogrešnu poruku, a da toga ne budemo svesni.


Tako često iz najbolje namere kažemo nešto što može da zvuči potpuno drugačije u glavi deteta, a stručnjaci su izdvojili ove rečenice, koje naizgled zvuče pohvalno, kao nešto što bi trebalo izbaciti iz komunikacije s detetom.

 

  • "Ponosim se tobom."


Kako kaže Karl Pikard, psiholog i autor knjige "Preživeti adolescenciju deteta", kaže da ne bi trebalo davati ovakvu podršku i ohrbarenje mališanima jer "dete se onda oseća odgovornim za vaš roditeljski ponos".


Šta reći umesto toga? Pikard kaže da je bolje umesto toga da ponašanjem deteta definišemo kako se mi osećamo kažemo – "Drago mi je zbog tebe".

 

Zdrava komunikacija je osnova kvalitetnog odnosa roditelja i deteta
Zdrava komunikacija je osnova kvalitetnog odnosa roditelja i detetafoto: fizkes/Shutterstock
  • "Ne brini, sve će biti u redu."


Ako su deca uzrujana zbog nečega što su čula – drugar iz škole je bolestan, negde u svetu se dogodio zemljotres i sl, nemojte odbacivati njihove brige i direktno razgovarajte o njima. Kako ističe psihološkinja Suzan Njuman, bolje je da dete shvati da ćete vi kao roditelj učiniti sve što možete da ga zaštitite od takvih stvari.


Šta reći umesto toga? "Mama i tata će uvek biti uz tebe i napravićemo plan za slučaj opasnosti."

 

  • "Ne plači."


Veoma je važno ohrabriti decu da iskažu svoje emocije umesto da ih zakopavaju duboko u sebi. Pomozite im da prepoznaju svoja osećanja i otvoreno se suoče s njima. Čak i kada vas buka izluđuje, imajte u vidu da se dete odeća loše i da mu je potrebna uteha.

 

Šta reći umesto toga? "Znam da si tužan i u redu je plakati, svako ponekad treba da pusti emocije na površinu. Dođi da se zagrlimo."

 

  • "Svaka čast."

 

Zadovoljni ste nečim što je dete uradilo? "Mnogo je korisnije za ohrabrivanje i građenje samopouzdanja da se fokusirate na to kako je vaše dete ostvarilo nešto", kaže psihološkinja Suzan Njuman, koja ističe da ovakve pohvale vremenom postanu više nešto kao pozadinska buka nego važan komentar.

 

Za dobar odnos sa detetom, potrebno je izgraditi kvalitetnu i otvorenu komunikaciju
Za dobar odnos sa detetom, potrebno je izgraditi kvalitetnu i otvorenu komunikacijufoto: Josep Suria/Shutterstock

Šta reći umesto toga? Ako je dete dobilo peticu, možete reći "Mora da si se baš trudio/la", ako njegov tim pobedi, možete prokomentarisati da vam se dopalo kako je ono šutnulo loptu, ako pokaže prelep crtež, možete ga pitati zašto je odabralo baš te lepe boje i oblike...

 

  • "Treba da budeš primer bratu/sestri."

 

Starija deca mogu loše da reaguju na ovakve savete, možda iz ljubomore i osećaja da ne dobijaju dovoljno pažnje kao mlađa deca.


Šta reći umesto toga? Dr Ketrin Kerski, profesorka na Univerzitetu "Old Dominion" u Norfolku, predlaže da pohvalite starije dete ako već pominjete mlađe, odnosno da pominjete mlađe dete samo u slučaju komplimenata. Recimo možete reći "Brat se ugleda na tebe, ti si tako dobar uzor".

 

BONUS VIDEO

Svaki šesti par u Srbiji se bori sa začećem

 

makonda-tracker