podelila mišljenja

SIGURNO ne biste voleli da vam je dete izrecituje: Pesmica iz čitanke za osnovce koja je digla BURU i roditelji su LJUTI

1

Roditelji širom Srbije polemišu o poruci pesme "Babe su nam sjajne", koja se našla u čitankama.

pesmica iz čitanke podelila je roditelje na društvenim mrežama
pesmica iz čitanke podelila je roditelje na društvenim mrežamafoto: Przemek Klos/shutterstock

Ponekad se desi da sadržaj udžbenika za đake osnovnih škola postane predmet rasprave u medijima i društvenim mrežama, a ovog puta, to je slučaj sa jednom čitankom.

 

Premda su pesme za decu sjajan način da kod njih razvijamo ljubav prema poeziji i recitaciji, nije svaka pesma jednako prihvaćena, niti svaka nosi identičnu poruku.

 

Naime, "sporna" jeste pesmica za decu pod nazivom "Babe su sjajne", a poruka koju ona šalje mnogima se nimalo ne dopada.

 

Pre svega, pročitajte sami njen tekst:

 

"Dok se onaj tata

Po krevetu grči

Tu je srećom deda

Da sa mnom potrči.

Dok nervoznoj mami

Sve na svetu smeta

Tu je i srećom baba

Da sa mnom prošeta

Babe su nam sjajne

Vrede nam i dede

Al' tate i mame

Ništa nam ne vrede".

 

Korisnici društvenih mreža ostrašćeno komentarišu iz ugla roditelja koji, iz nužnosti, moraju da rade kako bi preživeli, a osetili su se uvređeno zbog "hvalospeva baka-servisa" i, reklo bi se, čudnog tona kojim su prožeti stihovi koji se odnose na roditelje.

 

Mami je dat epitet "nervozna", a uz tatu stoji pokazna zamenica "onaj". I dok se mama i tata, sudeći po stihovima pesme, udaljavaju od dece, sve im smeta i leže po krevetu umesto da posvete deci vreme, bake i deke su sjajne, brinu o deci. Na posebnom pijedestalu su bake. Ni deke nisu loše, ali bake su bake.

 

 

I dok je apsolutno nužno istaći koliko je "baka-servis" blago onima koji mogu da ga koriste, i treba reći hvala svim bakama i dekama koji svoje vreme koriste iz ljubavi da čuvaju unuke kada roditelji to ne mogu, osobine koje su u ovoj konkretno pesmi pripisuju roditeljima imaju, ipak, kako mnogi smatraju, negativan ton, mada njena namera sigurno nije takva da uvredi.

 

Ispod objave na društvenoj mreži našlo se mnogo komentara roditelja, a dok neki uzimaju u obzir potencijalni šaljiv kontekst, drugima se ni u jednom slučaju to ne dopada.

 

— Jedino ako je napisana kao satira. Na primer, moja nema ni babu, ni dedu osim jednom godišnje na kratko i ne bi ovo shvatila kao mlađe dete nikako. Lepo je što se slave deda i baba.

 

— Stariji kažu mnogo je lakše gajiti unuče nego dete. Jer ti kao baba i deda ne snosiš odgovornost toliko oko vaspitanja deta. Drugo, sve obaveze su na roditeljima, naravno da su umorni. Kad dođem sa posla ne znam dal bi pre legla ili jela ili se tuširala, a deca sa vrata žele sve.

 

— Užasna pesmica! Meni, kao odrasloj osobi, nije lepo da je pročitam, kamoli da je dete, koje tek formira mišljenje i ujerenje o sebi, okolini i svetu pročita. Prvenstveno sto se ruši autoritet roditeljima, što nikako nije dobro, a onda i što šalje duple poruke, koje im ne pružaju sigurnost i za njihov mali domet im govori da nisu ni srećni, ni sigurni u njihovoj primarnoj sredini (užoj porodici). Vrlo je osetljiv taj uzrast i striktno treba voditi računa kako deca formiraju uverenja. Naučiti ih da jedno ne isključuje drugo.

 

Dete, Razmaženo dete
foto: Shutterstock/fizkes

— Promašeno je da se ljubav prema bakama i dedovima gradi na omalovažavanju roditelja

 

— Pa, negde sam uveren da ova pesmica predstavlja realnost za mnogu decu. To je na plus strani. Međutim, nisam siguran da deca mogu lako da razumeju ovaj socijalni problem u tom uzrastu. Na stranu to što mislim da i nije neko umetničko dostignuće.

 

— Ja mislim da ovo čak nije ni vredno rasprave. Ne tvoj tvit nego generalno ta prenaglašena priča šta je prigodno, a šta nije. Dan danas se sećam Dragana Lakovića koji peva "lako je prutu da se sokoli, tata me bije, a ja ga volim". Crtaće da ne komentarišem. A deca bila normalnija 5 puta.

 

Šta vi mislite?

 

Bonus video

"Besplatne udžbenike treba da imaju deca u celoj Srbiji"

 

makonda-tracker