koje vam se najviše dopada?

Tu je i NAJPOPULARNIJE U SRBIJI: Ovo su naučno dokazano najlepša imena za dečake i devojčice na svetu

0

Naučnici su istraživali koja imena bi se mogla nazvati najlepšima, za šta su uključili brojne faktore, a primetili su neke vrlo zanimljive činjenice, poput toga da volimo da čujemo imena koja počinju na slovo E ili su inspirisana biljkama

Znate li koja su najlepša imena za bebe na svetu, sudeći po istraživanju?
Znate li koja su najlepša imena za bebe na svetu, sudeći po istraživanju?foto: New Africa/Shutterstock

Stručnjaci Univerziteta u Birmingemu odlučili su da pronađu najlepša imena za bebe uz pomoć nauke i došli do vrlo interesantnih rezultata.


Oni su koristili fonetiku, koja proučava zvukove, obrasce i strukturu ljudskog jezika, kako bi ocenili imena i koliko emocija ona izazivaju, a utvrdili su da neka imena zaista zvuče lepše od drugih.


Naravno, utvrđeno je da postoje i drugi faktori u tome koliko će nam lepo neko ime zvučati, uključujući kulturne uticaje, pol i porodičnu istoriju.

 

  • Koja su najlepša imena za dečake i devojčice?


Ovo interesantno istraživanje pokazalo je da je žensko ime "najprijatnije za uši" – Sofija, jedno od najpopularnijih u svetu i ime koje se proteklih godina najčešće daje devojčicama u Srbiji, a ubedljivo je najomiljenije u Kragujevcu i Zrenjaninu.

 

Sofija je zvanično najlepše žensko ime na svetu
Sofija je zvanično najlepše žensko ime na svetufoto: Inspiration GP/Shutterstock/Glossy

Kada je reč o muškim imenima, kao najlepša su ocenjena Metju (što bi kod nas bilo Matej, Matija ili Mateja) i Zejn. Metju znači "božiji dar" i ima mnogo pozitivnih konotacija kada se izgovori naglas, ističe se u studiji.


Dr Bodo Vinter, vanredni profesor na Univerzitetu u Birmingemu, bio je na čelu ove studije, a istakao je da su imena koja počinju na slovo E najprijatnija, poput imena Emili, Elena, Ela, Eva, Evelin, koja su ušla u prvih 15 mesta ove liste, kao i ona inspirisana biljkama, pa su u prvih 25 Ajvi (bršljan), Lili (ljiljan) i Vajolet (ljubičica).


Rezultati su podeljeni u dve grupe: najlepša imena u Americi i Velikoj Britaniji, a ovako izgledaju liste 10 najprijatnijih.

 

Nije lako odabrati najbolje ime za bebu, a naučno je dokazano da su ova 'najprijatnija za uši'
Nije lako odabrati najbolje ime za bebu, a naučno je dokazano da su ova "najprijatnija za uši"foto: Prostock-studio/shutterstock

Najlepša imena u Americi:

  1. Metju/Sofija
  2. Džulijan/Zoe
  3. Vilijam/Everli
  4. Isaija/Sofi
  5. Leo/Rajli
  6. Levi/Ajvi
  7. Džozef/Pejsli
  8. Teo/Vilou
  9. Ajzak/Eli
  10. Samjuel/Emili

Najlepša imena u Ujedinjenom Kraljevstvu:

  1. Zejn/Sofija
  2. Džesi/Zoe
  3. Čarli/Rouzi
  4. Luis/Sofi
  5. Vilijam/Ajvi
  6. Fredi/Fibi
  7. Džordž/Vajolet
  8. Ali/Vilou
  9. Danijel/Hana
  10. Rajli/Eli

 

BONUS VIDEO

Top 10 najčudnijih imena dece poznatih ličnosti

 

makonda-tracker