religija

Žene vekovima neguju isti običaj: Ovo je najvažnije verovanje za Prenos moštiju Svetog Ignjatija Bogonosca

0

Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici obeležavaju 11. februara praznik posvećen Prenosu moštiju Svetog Ignjatija Bogonosca, koji je živeo u prvom veku.

Mozaik Sv. Ignjatija Bogonosca u Manastiru Bogorodice Pamakaristos  u Istanbulu
Mozaik Sv. Ignjatija Bogonosca u Manastiru Bogorodice Pamakaristos u Istanbulufoto: Stig Alenas/Shutterstock

Sveti Ignjatije Bogonosac, poznat još kao Ignjatije Antiohijski, bio je treći patrijarh Antiohijske crkve, a nazvan je Bogonoscem jer ga je Hrist držao dok je bio dete.


Veruje se da je Isus Hrist, podučavavši učenike smernosti, jedno dete podigao i rekao:

Ko se ponizi kao dete ovo, onaj je najveći u Carstvu nebeskom.

Dete je bio Ignjatije.


On je "stalno u srcu i na usnama nosio ime Boga živoga", a bio je učenik Sv. Jovana Bogoslova, zajedno s Polikarpom, smirnskim episkopom.

 

Sveti Ignjatije Bogonosac rastrgnut je 106. godine
Sveti Ignjatije Bogonosac rastrgnut je 106. godinefoto: Sergey Kohl/Shutterstock

Kada je car Trajan, dok je prolazio kroz Antiohiju, čuo za Ignjatija, hteo je da ga odvrati od hrišćanstva, najpre mirno, a potom pretnjama, ali Ignjatije nije pristao na to, pa je okonvan i bačen u rimsku arenu zverima.


Lavovi su ga rastrgli 106. godine, a prema Ohridskom prologu nisu mu dirnuli srce jer je bilo ispunjeno ljubavlju prema Gospodu.

Ostavite me da budem hrana zverovima, preko kojih se može dostići Bog. Pšenica sam Božija, i meljem se zubima zverova, da se nađem čist hleb Hristu.

 

SPC slavi prenos moštiju Svetog Ignjatija Bogonosca 11.2.
SPC slavi prenos moštiju Svetog Ignjatija Bogonosca 11.2.foto: Foto_Nikata/Shutterstock

Verovanja na Prenos moštiju Svetog Ignjatija Bogonosca


Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Ignjatija Bogonosca 2. januara, a 11. februara se obeležava Prenos moštiju Svetog Ignjatija Bogonosca.


U srpskom narodu postoji verovanje da se na ovaj dan ne rade teški poslovi, a žene veruju da ne treba praktikovati ručni rad, pa se vernice trude da na ovaj praznik izbegavaju tkanje, šivenje, predenje...

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Ruska soba - Bela Crkva

 

makonda-tracker