"kokošiji božić"

Zaboravite na teške poslove, ali obavezno uradite dve STVARI: Običaji i verovanja na Svetog Ignjatija Bogonosca 2. 1.

0

Slavimo prvog sveca u 2024. godini, Svetog Ignjatija Bogonosca.

Sveti Ignjatije Bogonosac proslavlja se 2. januara
Sveti Ignjatije Bogonosac proslavlja se 2. januarafoto: Stig Alenas/Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 2. januara slave Svetog Ignjatija Bogonosca. 

 

Sveti Ignjatije Bogonosac je "stalno u srcu i na usnama nosio ime Boga živoga", a njega je "kao malog, Isus držao na rukama".

 

Verovanje kaže da je Isus Hrist, podučavavši učenike smetnosti, jedno dete podigao i rekao: 

 

– Ko se ponizi kao dete ovo, onaj je najveći u Carstvu nebeskom.

 

To dete bio je Ignjatije. On je potom postao čenik Svetog Jovana Bogoslova. Kao odrastao, bio je episkop u Antiohiji, gde je prvi uveo antifonski način pojanja u crkvi, koji je otkrio čudotvorno.

 


Nakon što je car Trajan, prolazeći kroz Antiohiju u ratnom pohodu na Persiju, čuo za Ignjatija, pokušavao je da ga odvrati od hrišćanske vere na sve načine: savetima, ponudom da napreduje u društvenoj hijerarhiji, pa i pretnjama. Ignjatije nije pristajao, te ga je car okovanog poslao u Rim i bacio pred divlje životinje u areni.

 

Verovanje kaže da je Sveti Ignjatije bačen lavovima, koji nisu rastrgli jedino njegovo srce, puno ljubavi prema Isusu Hristu
Verovanje kaže da je Sveti Ignjatije bačen lavovima, koji nisu rastrgli jedino njegovo srce, puno ljubavi prema Isusu Hristufoto: Sergey Kohl/Shutterstock

Na putu do Rima molio se i pristao da strada za Hrista, a lavovi su ga rastrgli 106. godine. Ohridski prolog kaže da lavovi nisu dirnuli jedino srce svetitelja, ispunjeno ljubavlju za Gospoda Isusa Hrista.

 

– Ostavite me da budem hrana zverovima, preko kojih se može dostići Bog. Pšenica sam Božija, i meljem se zubima zverova, da se nađem čist hleb Hristu.

 

Običaji na Svetog Ignjatija 

 

Ovaj praznik naziva se još i Kokošiji Božić.

 

U srpskom narodu postoji verovanje da se na dan kada se slavi ovaj svetac ne rade teški poslovi, što naročito važi za žene. Zabranjeni su tkanje, šivenje i predenje na prvom mestu, a potom i drugi poslovi po kući.

 

Zapravo, danas bi žene trebalo da mese kolače za decu. Tu je i običaj povlačenja dece za uho, kako bi "što više porasli".

 

Takođe, živina se hrani na poseban način, u krug načinjen od položenog konopca, kako bi bolje napredovala.

 

*Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

"NAŠA CRKVA JE PRIHVATILA MILANKOVIĆEV KALENDAR, A NE PRIMENJUJE SE IZ JEDNOG RAZLOGA!" Najtačniji je na svetu, reč je o zabludi?!

 

makonda-tracker