verovanja

Izgovara se posebna MOLITVA: Običaj na Sv. Julijana i Vasilisu, ranohrišćane koje praznuju i katolici i pravoslavci

0

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 21. januara obeležavaju Svetog Julijana i Vasilisu, supružnike koji su početkom četvrtog veka osnovali dva manastira

Hrišćani slave Svetog Julijana i Vasilisu, mučenike iz 4. veka
Hrišćani slave Svetog Julijana i Vasilisu, mučenike iz 4. vekafoto: Tiplyashina Evgeniya/Shutterstock

Julijan i Vasilisa poticali su iz bogatih porodica, a nakon što su se venčali zavetovali su se da će živeti kao brat i sestra i podelili sav svoj imetak sirotinji.


Potom su se zamonašili, a Julijan je osnovao muški, dok je Vasilisa ženski manastir i oboje imali po hiljadu monaha i monahinja.


Nakon što je za vreme Dioklecijana počelo mučenje hrišćana, Vasilisa je molila Boga da njene monahinje ne odstupe od vere, a u roku od šest meseci, prema predanju, On uze sebi sve monahinje i na kraju samu igumaniju Vasilisu. Ona je pred smrt imala priviđenje kako je njene monahinje dozivaju "radosne kao anđeli".

Julijanov manastir je, ipak, bio "sažežen ognjem", a on je sam mučen, ali on nije odstupao od Hrista. Kada su videli njegove muke, Kelasije i Marionila, sin i žena njegovog mučitelja Markijana, postaše hrišćani, a posečeni su uz Julijana, kao i sedmorica braće iz tog mesa, Anastasije, kog je Julijan molitvom vaskrsao iz mrtvih tokom mučenja i prezviter Antonije.

 

Na Svete mučenike Julijana i Vasilisu izgovara se posebna molitva
Na Svete mučenike Julijana i Vasilisu izgovara se posebna molitvafoto: Foto_Nikata/Shutterstock

Prema legendi, 313. godine Julijan je ustao, ubio svu dvadesetoricu rimskih vojnika, a zatim se vratio u večni san.


Molitva Sv. Julijanu i Vasilisi


Na njihov praznik, izgovara se molitva Svetim mučenicima Julijanu i Vasilisi, za koju vernici kažu da tera nevolje od njih i njihovih bližnjih.

Brakom vezani, Hristom vezaniji. Savez duhovni — savez je trajniji. U knjigu Živih Duh ih upisa: „Bratac Julijan, sestra Vasilisa“. Sve ostaviše, za Hristom pođoše. I čas kad kucnu živote dadoše za ljubav Božju, ljubav trisunčanu, Slavu prezreše, svu slavu zemljanu; Ljubavlju k Bogu sebe proslaviše I primer divan naš ostaviše. Bogatstvo crkvi, i ukras i dika, Krv čudotvorna čudnih mučenika.

 

BONUS VIDEO

Bogojavljanje (Bela Crkva)

 

makonda-tracker