narodni običaji

Jedna stvar ni slučajno ne sme da se radi: Sveti mučenici Hrisant i Darija nisu CRVENO SLOVO, ali ovo pravilo se poštuje

0


Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici prvog dana aprila po gregorijanskom, a 19. marta po julijanskom kalendaru, proslavljaju Svete mučenike Hrisanta, Dariju i druge

Sveti Hrisant i Darija su veliki praznik
Sveti Hrisant i Darija su veliki praznikfoto: Lars Kastilan, Shutterstock

Sveti mučenik Hrisant bio je sin Polemija, bogataša iz Aleksandrije koji je došao u Rim. Kako je bio visokog roda, Hrisant je završio najveće škole i učio od najučenijih ljudi, ali mu znanje nije donelo zadovoljstvo i saznanje šta je istina.


Do njega su potom došla apostolska jevanđelja, koja je Hrisant pročitao i odmah postao posvećeni hrišćanin, "obasjan istinom".


Potom ga je krstio njegov učitelj Karpofor, što se Hrisantovom ocu nije svidelo i želeo je da ga odvrati od hrišćanstva. Najpre ga je zatvorio samog s prostitutkama, pa ga je primoram da se oženi neznabožačkom devojkom Darijom, ali je Hrisant devojkama odoleo, a suprugu ubedio da i sama primi hrišćanstvo i da žive kao brat i sestra.


Nakon smrti oca, on je nastavio život kao hrišćanin.


Ipak, Darija i Hrisant bili su u vreme cara Numerijana mučeni jer su hrišćani, a po legendi su oni i svog mučitelja Klavdija preveli u hrišćanstvo zbog čudesa koja su se desila tokom mučenja.

 

Sveće u pravoslavnoj crkvi
Sveće u pravoslavnoj crkvifoto: shinobi, Shutterstock

Zbog toga je, prema predanju, i sam Klavdije mučen, sinovi su mu ubijeni, žena mu je izdahnua na gubilištu.


Toliko su Hrisant i Darija bili izdržljivi da su i neznabošci, prema legendi, povikali:

Darija je boginja! Najzad bi naređeno te Hrisanta i Dariju zasuše kamenjem u jednom dubokom rovu.

Na mestu na kom su mučeni podignuta je crkva, a u čijoj je blizinipećina u kojoj su se hrišćani skupljali. Neznabošci su, kad su čuli da vernici dolaze na pričešće i molitvu na ovo mesto, zatvorili pećinu.


Hrisant i Darija, i ostali s njima, među kojima Diodor sveštenik i Marijan, đakon, stradali su za Hrista u Rimu 283. i 284. godine.

 

  • Običaji za Svetog mučenika Hrisanta i Dariju


Prema crkvenom kalendaru, današnji praznik nije "crveno slovo".


Ipak, u narodu postoji verovanje da treba biti oprezan na Svetog mučenika Hrisanta i Dariju, pa se obično strogo zabranjuju kućni poslovi.


To podrazumeva čišćenje kuće, pranje velikog veša, šivenje itd.

 

 

makonda-tracker