veliki praznik

Uradite ovo i ispuniće vam najveću želju: Staro verovanje na dan Svete Tekle, zaštitnice žena koju Srbi posebno poštuju

0

Kult Svete Tekle veoma je jak među Srbima, posebno na Kosovu i u Crnoj Gori, a Srpska pravoslavna crkva slavi je 7. oktobra

sveće u srpskoj pravoslavnoj crkvi obavezno se pale uz molitvu na dan svete tekle
sveće u srpskoj pravoslavnoj crkvi obavezno se pale uz molitvu na dan svete teklefoto: sondem/Shutterstock

Hrišćanska svetiteljka Sveta Tekla rođena je u Ikoniji, na prostoru današnje Turske, u uglednoj porodici, a kada je imala 18 godina verila se s jednim mladićem.


U to vreme je kroz grad prolazio apostol Pavle s Varnavom i propovedao Jevanđelje, a Tekla ga je slušala tri dana i tri noći i potpuno se preobratila. Postavši hrišćanka, zavetovala se da će ostati devica.


Majka ju je najpre savetovala da se okane svog zaveta, pa je tukla i izgladnjivala, pre nego što ju je predala sudu i zahteva da je "ognjem sažeže".

 

Prema predanju, iz vatre je izašla nepovređena, a potom s apostolom Pavlom pošla u Antiohiju, gde se spasila napada jednog gradskog starešine, očaranog njegovom lepotom. Zato ju je optužio da je hrišćanka koja se gnuša braka, pa je osuđena na smrt i bačena pred zveri, koje je nisu ni dotakle.

"Sluškinja sam Boga života", objasnila je zbunjenima Tekla.

Potom se povukla na jedno pusto mesto blizu Selevkije, gde je isceljivala bolesnike i preobraćala ljude u hrišćanstvo. Veruje se da su ljubomorni vračari poslali mlade muškarce da joj oduzmu devičanstvo, u nadi da će tako Tekla izgubiti svoju moć, a dok je bežala od mladića sakrila se u steni, koja se rastopila i postala njeno skrovište i grob.

 

Freska Svete Tekle u ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi u Černigivu
Freska Svete Tekle u ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi u Černigivufoto: Testus, Wikimedia Commons
  • Sveta Tekla kod Srba


Kult Svete Tekle u srpskom narodu je veoma snažan, a ona se ponegde naziva i Ćekla.


Sveti Sava je iz Antiohije doneo njenu ruku u ‚3. veku, a ona je dugo bila u Peći. Deo moštiju patrijarh Arsenije IV Jovanović Šakabenta poklonio je Sabornoj crkvi u Sarajevu u 18. veku, a one i danas počivaju tamo, dok je deo poklonjen Crkvi Sv. Tekle u Danilovgradu.


Njen kult najjači je bio na Kosovu i Metohiji i u Crnoj Gori, a posvećeno joj je mnogo crkava širom Balkana.

 

  • Verovanja na dan Svete Tekle

 

Sveta Tekla smatra se "prvostradalnicom" među ženama, pa se poštuje kao njihova zaštitnica.


Veruje se da žene koje odu u crkvu, od srca zamole ovu svetiteljku da im ispuni želju i izgovore molitvu, dobijaju uslišenje ako su iskrene vernice.

 

BONUS VIDEO

CRKVA U GOTOVUŠI

 

makonda-tracker