Sezona slava je počela, a one kao deo tradicije, nalažu brojne običaje koje godinama poštujemo.
Za dočekivanje gostiju je neophodno vino i žito, a s obzirom na to da smo danas sve češće okupirani obavezama, uglavnom poručujemo sve što može da se poruči, pa nekad nemamo vremena ni za kuvanje pšenice.
To jeste jedan dugotrajan proces koji oduzima dosta vremena, međutim, još naše bake su imale jedan trik kojim su kuvanje žita činile bržim i lakšim.
Sve što treba da uradite jeste da u šerpu sipate pšenicu, a zatim nalijete vode toliko da prekrije zrna. Zagrejte do ključanja, a zatim isključite i sklonite pšenicu sa vatre.
Na neko hladno i suvo mesto postavite presavijen stolnjak, a preko njega ćebe savijeno na dva dela. Na ćebe stavite vruću šerpu sa pšenicom, nikako ne odlivajte vodu, i dobro umotajte ćebetom.
Najbolje je da preko noći ostavite u ćebetu i ujutru ćete imati skuvano žito. Ovaj trik će vam uštedeti jako mnogo vremena, a što je najvažnije, svako zrno će biti raskuvano i neće imati bele naslage koje se pojavljuju tokom dugog kuvanja na šporetu.