uzbudljivo i burno

I PET FILMOVA JE MALO ZA PRIČU O OVAKVOM ŽIVOTU! 10 zanimljivosti o Džeki Kenedi Onazis u koje nećete moći da poverujete

2

Jedna od prvih dama koje će teško biti zaboravljene i čije je ime poznato celom svetu vodila je uzbudljiv život

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Jedna od omiljenih američkih prvih dama — i svakako jedna od najbolje odevenih — bila je muza mnogih dizajnera, pisaca i fotogafa i žena kojoj je se divila cela planeta.


I godinama nakon njene smrti, mediji se prisećaju epizoda iz njenog života, nezaboravnih odevnih kombinacija i legendarnih izjava, a ovo su neki od detalja koji su možda promakli i najvećim fanovima Žaklin Buvije, kasnije poznate kao Džeki Kenedi.

 


1. U detinjstvu je zadavala muke roditeljima i nastavnicima


Njeni predavači u njujorškoj školi koju je pohađala tvrdili su da je Džeki — iako ljubazna — "puna đavola"! Navodno je bila veoma nestašna, a njeni roditelji su verovali da je do toga dolazilo jer je bila napredna i završavala obaveze pre drugih i dosađivala se.

 

foto: Profimedia

2. Prva strast — u liftu


Prvi muškarac s kojim je Žaklin Buvije povezivana bio je sin francuskog pisca Džon P. Markand, koji je dobio ime po svom ocu. Par se upoznao u Parizu, dok je Džeki bila student, a navodno je sa Džonom izgubila nevinost u liftu. Kako je Džekina sestra Li uvek bila upućena u detalje njenog života, Džeki joj se poverila, a Li je sve ispričala majci, nakon čega je ova veza zabranjena.


3. Već je bila na ivici venčanja


Dok je pohađala čuveni Vasar, bila je u vezi s posrednikom u trgovini Džonom Hustedom Džuniorom, i to toliko ozbiljnoj da su se verili i odredili datum venčanja. Međutim, kada je Džekina majka saznala da Husted zarađuje samo 17.000 dolara godišnje (što bi danas iznosilo oko 160 hiljada), bilo je jasno da od njihovog braka neće biti ništa. Zato je Džeki jednom prilikom, kad je vozila verenika na aerodrom, ubacila svoj verenički prsten u njegovu jaknu i to, kako se on kasnije prisećao, "hladna kao led". Ona je, s druge strane, tvrdila da do braka nije došlo jer je Husted bio nezreo.

 


4. Jedan dan je radila u Vogu


Dok je studirala, dobila je mesto pripavnika u magazinu Vog na kojem je trebalo da se zadrži godinu dana. Međutim, već prvog dana, tadašnji urednik ju je posavetovao da odustane jer bi to moglo da joj pokvari šanse za udaju, što je ona poslušala.

 

foto: Profimedia

5. Prvog dana u Beloj kući potrošila je 50.000 dolara na uređenje


Čim se Džeki Kenedi sa suprugom Džonom uselila u rezidenciju namenjenu predsedniku Amerike i njegovoj porodici, preuredila je celu Belu kuću u skladu sa svojim ukusom, a već prvog dana izdvojila pozamašnu sumu kako bi "doterala" dečije sobe i modernizovala kuhinju.


6. Ponovo se okušala kao novinar


Kenedijeva se vratila novinarstvu 1975. godine, kada je dobila posao jednog od urednika u listu Viking pres. Međutim, ubrzo je ponovo odustala, ovog puta jer ju je Njujork tajms optužio da je bila umešana u objavljivanje kontroverzne knjige u kojoj se pisalo o zaveri za ubistvo jednog od članova porodice Kenedi.

 


7. Napravila je školu u Beloj kući


Obrazovanje je uvek bilo veoma važno Džeki Kenedi, pa ne čudi što je — nakon što je ceo treći sprat Bele kuće najpre preuredila u dečije sobe — kada su njena deca krenula u školu namenila ovaj deo kuće iskljuivo edukaciji i napravila ogromnu porodičnu učionicu.

 

1 / 5 Foto: Profimedia


8. Bila je jedan od urednika koji su se krili iza autobiografije Majkla Džeksona


Dok je radila u izdavačkoj kući Doubleday, jedno od dela u koje je "umešala prste" bila je autobiografska knjiga Majkla Džeksona Moonwalk.


9. Dobila je Emija!


Nakon čuvenog redizajniranja enterijera Bele kuće, Džeki je otvorila vrata svog doma za mrežu CBS i na zanimljiv način pokazala Americi i svetu unutrašnjost ovog zdanja. Ovaj prilog je gledalo čak 56 miliona ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon čega je prvoj dami dodeljena nagrada Emi!

 


10. Nakon ubistva Džona Kenedija, nije želela da skine svoju odeću isprskanu njegovom krvlju


Ružičasti komplet modne kuće Šanel koji je Džeki Kenedi nosila na dan kada je u Dalasu izvršen atentan na njenog supruga i tadašnjeg američkog predsednika jedna je od najpoznatijih odevnih kombinacija na svetu i gotovo da nema osobe koja ga makar jednom nije videla. Poznato je i da je on ostao umrljan Kenedijevom krvlju, a Džeki je navodno odbijala da ga skine i želela da celom svetu pokaže punu tragediju onoga što se dogodilo njenom mužu.

 

 

makonda-tracker