hrabrost

Da nije bilo nje žene ne bi nosile pantalone i bižuteriju: 5 revolucionarnih pravila kojima je Koko Šanel promenila modu

0

Na današnji dan navršava se 51 godina od smrti jedne od najvećih modnih imena. Ona je zauvek promenila pravac oblačenja.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Modna dizajnerka i jedna od žena koje su revolucionarno uticale na modu bila je Gabriel BonerKoko Šanel. Dizajnerka je umrla u francuskom hotelu Ric, dok je spremala svoju novu kolekciju koja je predstavljena posle njene smrti. 

 

Celi svoj život je posvetila modi i dizajniranju, imala je jednostavna modna pravila koja su ostala i danas zapisana kao revolucionarna. 

 

Kako mnogi navode, ona je zaslužna za mnoge modne komada koje danas koristimo i nosimo. 

 

 

1. Bižuterija

 

Ona je žena koju su često viđali sa gomilom lažnih bisera i kristalčića. Želela je da dizajnira komade koje mogu sebi da priušte sve žene.

 

2. Ženske pantalone

 

Nekada davno, pantalone su nosili samo muškarci, te je Koko smatrala da korseti u haljine ženama ne daju dovoljno pokretljivosti i slobode. Tako je jednom prilikom kada je išla na jahanje, shvatila da ne može da jaše u suknji i tako skinula sa muškog jahača pantalone i obukla ih.

 

3. Mala crna haljina

 

Ona je želela da stvori komad garderobe koji će moći da priušte sve žene, koji neće morati stalno da kupuju i da kada ga u svakom momentu obuku izgledaju moderno. Tako je nastala mala crna haljina, koja je od predstavljanja 1928. do danas jedan od komada koji "ne gubi sjaj".

 

4. Majca na mornarske pruge

 

Posmatrala je francuske ribare koji su nosili komade sa prugama, pa je odlučila da i u žensk modu uvede belo-plave pruge koje su kasnije prenete na sve ostale komade garderobe. 

 

5. Preplanuli ten

 

Nekada se preplanulost povezivala sa radničkom klasom, a ona je jednom prilikom izgorela na plaži u Francuskoj i kada se vratila u svoj kraj, svi su se divili njenom preplanulim tenu, koji će čini se zauvek ostati IN. 

 

 

makonda-tracker