praktično

Idu uz sve, UDOBNIJE NE POSTOJE: Šik cipelice kojima je kraljica Leticija zamenila štikle — i očarala influenserke

3

Ako vam je potrebna ravna obuća, uz sveden stajling ovo je najbolji izbor

foto: TT News Agency / Alamy / Alamy / Profimedia
foto: TT News Agency / Alamy / Alamy / Profimedia

Španski kraljevski par kralj Felipe VI i kraljica Leticija posetili su kriznu jedinicu madridskog Crvenog krsta u kojoj se skuplja pomoć za izbeglice iz Ukrajine i koja dočekuje Ukrajince izbegle iz rata.


Supruga španskog kralja, koja je već nedavno ukazala poštovanje Ukrajini na sebi svojstven način, odlučila se za ovu prilikzu da ponese decentnu odevnu varijantu.

 

Ona je posetila prostorije Crvenog krsta u crnom odelu, sastavljenom od pantalona ravnog kroja i strukiranog sakoa, a svemu je dodala jednostavnu tamnosivu bluzu s reljefnim prugama.

 

1 / 6 Foto: EPA-EFE/Ballesteros


S obzirom na to da je njen izbor ovog puta bila jednostavnost, kraljica Leticija ponela je cipele u sličnom stilu. Umesto uobičajenih salonki, ona je ponela ravne cipele, i to takozvane oksfordice.

 

Ona se odlučila za par obuće s potpisom high street modne kuće Uterqüe, model nazvan Eva, koji ima nešto deblji đon. Cipele su napravljene od kože, lakovane su, krase ih jednostavne crne perle i žutu štepanu traku iznad đona.

 


Ovaj vrlo nenametljiv model već godinama spada u najpopularnije kada je reč o poluformalnoj ravnoj obući. Veruje se da oksford cipele — ili oksfordice — potiču iz Škotske i Irske, gde se još zovu i balmoral cipele, po čuvenom Zamku Balmoral. Dugo su bile smatrane isključivo svečanim kožnim cipelama, ali vremenom su uspele da se ušunjaju u ležerniji i svakodnevni stil.

 


Danas se izrađuju od niza materijala, uključujući teleću kožu, veštačku, prevrnutu i pravu lakiranu kožu, kao i platno, a klasične crne i braon cipele sve češće se proizvode u raznim drugim bojama i čak dezenima.

 

 

makonda-tracker