svačije omiljene cipele

Influenserke ne mogu da zamisle proleće bez njih: 5 proverenih načina da nosite OKSFORDICE kao ŠIK kraljice Instagrama

0

Omiljene ravne ženske cipele mogu se nositi u gotovo svakoj kombinaciji, ali je važno obratiti pažnju na detalje!

foto: Misha Beliy/Shutterstock
foto: Misha Beliy/Shutterstock

Takozvane oksfordice prepoznatljive su po pričvršćenih ušicama za pertle, odnosno vrlo uskom pertlanju.

 

Veruje se da potiču iz Škotske i Irske, gde se još zovu i balmoral cipele, po čuvenom Zamku Balmoral. Dugo su bile smatrane isključivo svečanim kožnim cipelama, ali vremenom su uspele da se ušunjaju u ležerniji i svakodnevni stil.
Danas se izrađuju od niza materijala, uključujući teleću kožu, veštačku, prevrnutu i pravu lakiranu kožu, kao i platno, a klasične crne i braon cipele sve češće se proizvode u raznim drugim bojama i čak dezenima.

 

Ali kako ih nositi?

 

  • Uz uže pantalone

 


Ukoliko volite da kombinujete oksford cipele s pantalonama, imajte u vidu da najbolje izgledaju u spoju sa skinny modelima, koji čine da noga deluje duže i posebno akcentuju obuću.

 


Ako par preferirate nešto šire nogavice, odaberite model pantalona koji kraći otkriva članke ili, idealno, kilote, kako bi cipele ponovo bile u pravom planu, odnosno da ih široka nogavica ne bi "pojela".

 

  • Uz miniće

 


Čim su oksfordice ušle u žensku modu, one su počele da se kombinuju sa suknjama i haljinama, a iz istih razloga zbog kojih se ne preporučuje njihovo nošenje s vrlo dugačkim i širokim pantalonama — fantastično izgledaju s kratkim suknjama i haljinama.


Ako nosite lakovane kožne cipele, nema boljeg izbora od kožne mini-suknje u efektnoj boji!

 

  • Uz lepršave suknje i haljine

 


Preferirate li nešto duže modele haljina i sukanja, nema problema — jednostavno odaberite vrlo lepršave letnje komade, s volanima, karnerima, slojevima, koji će dodati vašem koraku razigranost i dozu nemarnosti. Cipele će ostati naglašene, a utisak će biti fenomenalan.

 

  • Uparite ih s aksesoarima

 


Ako imate oksford cipele u nekoj upečatljivoj boji, poput bež, odaberite šešir, torbu ili šal u istoj nijansi, a ostatak odeće bi trebalo da bude kontrastne nijanse kako biste postigli pun efekat.

 

  • Kao statement deo stajlinga

 


Ukoliko vam se dopadnu neke "napadnije" cipele, poput dezeniranih ili srebrnih, ne ustručavajte se da ih nosite. Uz neutralan autfit, one mogu da izgledaju vrlo lepo i budu ključni deo kombinacije, a možete da dodatno istaknete uz pomoć nakita ili kaiša u sličnom tonu.

 

 

makonda-tracker