ne čekajte predugo

Preležali ste KOVID? 10 stvari koje možete da uradite da biste spasili kosu posle infekcije

0

Jedna od najčešćih posledica posle preležanog virusa korona, i to nakon bilo kog njenog sloja, jeste opadanje kose. Kako se na najprirodniji mogući način izboriti s ovim problemom?

foto: Kamil Macniak/Shutterstock
foto: Kamil Macniak/Shutterstock

Već nekoliko meseci nakon početka pandemije virusa korona, sve više onih koji su preležali kovid primećivalo je da im kosa opada više nego ranije i da je u pitanju problem koji traje dugo.

 

Sprovedeno je više istraživanja na tu temu i stručnjaci su saglasni da je opadanje kose posledica ovog virusa, a to se ne menja i nakon pojave novih sojeva.

 

Kako je pokazalo istraživanje stručnjaka Medicinskog centra Univerziteta Hakensak u Nju Džerziju, do opadanja kose dolazi nakon što prođu primarni simptomi virusa korona. Najčešće je to slučaj nekoliko nedelja do tri meseca nakon infekcije, kaže dermatološkinja Aleksa Jang i ističe da pojačano opadanje kose obično traje šest do devet meseci, ali da ovaj period varira od osobe do osobe. Primećeno je da je gubitak kose česta posledica kovida kod pacijenata koji su se duže oporavljali od bolesti.


Kako je Jangova objasnila, do opadanja kose dolazi zbog preaktivnog zapaljenja u telu, koje može da izazove promene u ciklusu rasta kose.

 

Pored brojnih medicinskih šampona koji pomažu kod preteranog opadanja kose, postoji mnogo prirodnih rešenja, a ovo su najefikasnija.

 

Opadanje kose, Kosa, Feniranje
foto: eldar nurkovic/Shutterstock
  • Čisto ulje od belog luka


Dva puta nedeljno zagrejta, pa umasirajte ulje belog luka direktno u koren kose. Masirajte deset minuta, pa kosu dobro operite šamponom bez sulfata.

 

  • Kosa mora da bude hidrirana


Kada su u pitanju nega kože i kose, vlažnost je jedna od prvih zapovesti! Najbolje od svega jeste to što vam ne treba čak ni mnogo skupih preparata — u bočicu s prskalicom sipajte vodu pomešanu sa sokom aloe vere i svakog dana prskajte po kosi kad god imate priliku.

 

  • Rastvor pantenola

 

Pomešajte pantelol i vodu u odnosu 1:1 i dva puta dnevno utrljajte ga blagim pokretima širom skalpa. Ostavite da deluje, pa isperite posle pola sata.

 

  • Eliminišite stres

 

Jedno od najvažnijih pravila zdravog života je svakako i najteže sprovesti u delo. Dobro je poznato koliko stres negativno utiče na sveukupno zdravlje, pa se potrudite lakše prevaziđete stresne situacije i tako spasite i svoj organizam i lepotu svoje kose.

 

  • Mlečna maska

 

Sipajte pola šolje toplog mleka, dodajte kašiku meda i pola kašičice kokosovog ulja. Dobro promešajte pa nanesite na koren kose. OStavite da deluje pola sata, pa operite šamponom i isperite dobro.

 

Kosa, Frizura, Duga kosa, Lepotica, Devojka, Prirodna lepota
foto: Oleksandr Schevchuk/Shutterstock
  • Pirinčana voda

 

Proteklih godina sve je omiljeniji recept naših baka koji potiče iz japanske tradicije yu-su-ru, u okviru koje su vekovima žene u Japanu koristile pirinčanu vodu ne bi li ojačale svoju tanku dlaku i pospešile njen rast.

 

  • Maska od šargarepe

 

Sitno narendajte jednu veliku šargarepu, pa je temeljno umasirajte u koren kose. Ostavite da deluje pola sata, pa operite šamponom.

 

  • Koristite prirodna ulja

 

Pored adekvatnih proizvoda za gušću kosu, obavezno probajte i neki od prirodnih preparata koji su se tokom godina, decenija, pa čak i vekova pokazali kao recept koji daje rezultat!


Jedno od najpopularnijih takvih sredstava je ulje geranijuma, koje na koren vlasi deluje tako što ga jača, stimuliše rast nove dlake, a uz to reguliše proizvodnju sebuma pa pomaže kod suve kose i kože glave, ali i ako su vam kosa i koža premasni!

 

Kosa, Frizura, Šišanje, Feniranje
foto: Shutterstock
  • Maska od cimeta

 

Pomešajte dve kašičice cimeta, dve kašičice meda i dve kašičice ricinusovog, kokosovog ili maslinovog ulja. Dobro promešajte, umasirajte na teme i ostavite da deluje 20 minuta. Isperite mlakom vodom.

 

  • Pažljivo s peškirom

 

Kada nakon kose upijate višak vode s vlasi peškirom, nemojte trljati kosu i tako agresivno tretirati dlaku već nežnim pokretima stiskajte kosu peškirom kako je ne biste dodatno kidali. Uz to, umesto grubog i hrapavog peškira opredelite se za mekaniji od mikrofibera ili pamuka.

 

 

makonda-tracker