izraz solidarnosti

Bela Hadid u Kanu podržala Palestince na svoj način: I romantično letnje izdanje i – PORUKA o kojoj će se pričati

0

Poznata manekenka ovih dana je među najzapaženijima na Kanskom festivalu, a sada je pažnju javnosti odlučila da iskoristi kako bi ukazala na situaciju na Bliskom istoku

Bela Hadid u Kanu nosi haljinu inspirisanu tradicionalnom palestinskom maramom
Bela Hadid u Kanu nosi haljinu inspirisanu tradicionalnom palestinskom maramomfoto: Piovanotto Marco/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Supermodel Bela Hadid ima mnogo nadimaka na društvenim mrežama, a mnogi je zovu nekrunisanom kraljicom Kana, budući da je manekenka godinama jedna od glavnih zvezda Kanskog festivala.


Ove godine ona se, nakon što je dugo izbegavala eksponiranje u javnosti i posvetila se svom zdravlju, vratila na Kroazetu i već u nekoliko prilika nam pokazala zašto je svojevremeno bila model godine i zbog čega se dizajneri i stilisti utrkuju da sarađuju s njom.


Nakon nekoliko dana, ona je sve podsetila na još jedan svoj nadimak – "palestinska princeza".

Manekenka je danas, naime, viđena u Kanu u trenucima opuštanja, a dok je šetala ulicama i pored plaže i potražila spas od vrućine uz sladoled nosila je haljinu inspirisanu kefijom, tradicionalnom palestinskom maramom.

 

Bela Hadid u Kanu nosi haljinu inspirisanu kefijom, tradicionalnom palestinskom maramom
Bela Hadid u Kanu nosi haljinu inspirisanu kefijom, tradicionalnom palestinskom maramomfoto: / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Bela je izgledala uobičajeno fenomenalno u lepršavoj haljini uz telo, modelu crveno-bele šare s tankim bretelama i prorezom, resicama i belim kićankama u predelu grudi. Donje deo njene haljine je asimetričan i sastoji se od karnera koji privlače pažnju.


Američka manekenka palestinsko-holandskog porekla ponela je ovu laganu letnju haljinu u kombinaciji sa Gucci papučama, dok je kosu podigla romantičnom belom mašnom.

 

Bela Hadid u Kanu nosi haljinu inspirisanu kefijom, tradicionalnom palestinskom maramom
Bela Hadid u Kanu nosi haljinu inspirisanu kefijom, tradicionalnom palestinskom maramomfoto: / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Svakako još jedno vrlo šik modno izdanje Bele Hadid, ali ova haljina je mnogo više od toga – poruka solidarnosti čuvene lepotice s Palestincima u jeku nove krize na Bliskom istoku.

 

 

Budući da je njen otac poznati biznismen Mohamed Hadid, koji je s porodicom izbegao iz Palestine tokom Nakbe, Bela je često u prošlosti otvoreno govorila o situaciji u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, prisustvovala je protestima podrške Palestincima, pozivala na doniranje i slanje humanitarne pomoći, delila uznemirujuće snimke nastale u kriznim područjima.

 


Šta je kefija?


Kefije, kefija ili kufija (كوفية) predstavlja kariranu maramu koja se nosi oko vrata ili glave kao palestinski nacionalni simbol još od pobune 1936-1939. godine.

U vreme kada su ovim tlom vladale Osmanlije uglavnom su je nosili palestinski poljoprivrednici, dok su građani nosili fesove, ali je krajem tridesetih godina prošlog veka kefija zamenila fes, sa ciljem da se izgradi nacionalno jedinstvo u danima pobune i da se omogući pobunjenicima da se lakše uklope kada uđu u gradove.


Na našim prostorima je ona poznata pod nazivom "arafatka", jer je mnogi vezuju za političara i dobitnika Nobelove nagrade za mir Jasera Arafata, koji ju je nosio u važnim prilikama, i to na polutradicionalan način: motao je kefiju ko glave uz prebacivanje jednog dela preko desnog ramena, slažući je u obliku trougla, ta da podseća na obrise teritorije na koju Palestina smatra svojima.

 

Jaser Arafat uvek je u javnosti nosio kefiju
Jaser Arafat uvek je u javnosti nosio kefijufoto: EPA PHOTO SCANPIX/LISE ASERUD/inb-fob

Vremenom je ona ušla u modu, a neko vreme su je koristili poznati modni brendovi, uključujući Cecilie Copenhagen i Louis Vuitton, zbog čega su u javnosti optuženi za kulturnu aproprcijaciju, odnosno za zloupotrebu tradicije i kulture jednog naroda radi sopstvene dobiti.
 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Srpska odbojkašica 37 kilometara od Gaze u trenutku napada

 

makonda-tracker