čista umetnost

Inspirisana "Rađanjem Venere" i DIOROVOM MAGIJOM iz 1949: Haljina slavne glumice na dodeli Oskara pred kojom se drhti

0

Kada pričamo o visokoj modi, ne možemo da ne pomenemo Kristijana Diora i Junon, njegovu najpoznatiju kreaciju, a upravo ona bila je osnova za toaletu koju je na 96. dodeli Oskara nosila Anja Tejlor-Džoj

Anja Tejlor-Džoj u Dior haljini koja je inspirisana toaletom Junon, dizajnom Kristijana Diora iz 1949. godine
Anja Tejlor-Džoj u Dior haljini koja je inspirisana toaletom Junon, dizajnom Kristijana Diora iz 1949. godinefoto: EPA-EFE/ALLISON DINNER

U Los Anđelesu je sinoć po 96. put održana svečana ceremonija dodele Oskara, koju uručuje Američka akademija filmskih umetnosti i nauka.


Veliki trijumf "Openhajmera" režisera Kristofera Nolana pratio je veliki broj slavnih, a sve je pratio i nenadmašni glamur na crvenom tepihu.


Videli smo glumice Margo Robi, Ameriku Fereru, Emili Blant i mnoge druge u veličanstvenim kreacijama, a najjači utisak na nas ostavila je engleska filmska zvezda Keri Maligan u vintidž toaleti modne kuće Balenciaga iz 1951. godine.

Među najbolje odevenim damama tokom ove večeri bila je i Anja Tejlor-Džoj, koja je ponela kreaciju francuske modne kuće Dior. Ali ne bilo kakvu!

 

Dior haljina Anje Tejlor-Džoj na 96. dodeli Oskara


Američko-argentinska glumica stigla je u haljini koja je očigledno inspirisana čuvenom Junon, primerkom visoke mode koji je Kristijan Dior predstavio u kolekciji za jesen i zimu 1949. godine.

1 / 11 Foto: EPA-EFE/ALLISON DINNER

Ovo klasično remek-delo sa sredine prošlog veka sastojalo se od korseta i balske suknje u obliku latica cveta koje padaju u slojevima, a Anjina toaleta oslanja se na ovaj bazični dizajn.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dior Official (@dior)

Ipak, njena suknja ima manje dramatičan pad i predstavlja omaž Marije Gracije Kjuri, aktuelne kreativne direktorke Diora, slavnom dizajneru i osnivaču ove kuće.


Inspirisana je Botičelijevim "Rađanjem Venere" – rekla je Anja Tejlor-Džoj ponosno na crvenom tepihu u razgovoru s Lavern Koks. – Bodljikava je, pokretna i čini da se osećam veoma živahno.

 

Anja Tejlor-Džoj u Dior haljini koja je inspirisana toaletom Junon, dizajnom Kristijana Diora iz 1949. godine
Anja Tejlor-Džoj u Dior haljini koja je inspirisana toaletom Junon, dizajnom Kristijana Diora iz 1949. godinefoto: EPA-EFE/ALLISON DINNER

Glumica je upotpunila svoje izdanje skupocenim nakitom juvelirske kuće Tiffany & Co, konkretno iz kolekcije Blue Book, koja je inspirisana podvodnim svetom, što je sjajna dopuna haljini koja je zasnovana na renesansnom prikazu Venere kako stoji u zapenušanom okeanu.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Najveći skandal u istoriji dodele Oskara na sceni

 

makonda-tracker