umetnost na crvenom tepihu

Stara 73 godine, rođena u mašti Kristobala Balensijage! Najlepša haljina na dodeli Oskara je REMEK-DELO i deo istorije

0

Inspirisana sirenama i klasičnim flamenko haljinama, ova kreacija je komadić modne istorije, a prvi put je predstavljena davne 1951. godine

Keri Maligana na 96. dodeli Oskara u  <i> Balenciaga </i> haljini iz 1951. godine
Keri Maligana na 96. dodeli Oskara u Balenciaga haljini iz 1951. godinefoto: Dana Pleasant / PictureLux / Profimedia

U Los Anđelesu je sinoć održana 96. svečana dodela Oskara, koju uručuje Američka akademija filmskih umetnosti i nauka.


Veče je obeležio film "Openhajmer" Kristofera Nolana, koji je dobio čak sedam priznanja, a na crvenom tepihu smo, kao i inače, videli niz nezaboravnih toaleta.


Najpoznatije glumice sveta u ovom trenutku ponele su kreacije koje će se dugo pamtiti, a jednu od najlepših nosila Keri Maligan, koja je bila nominovana za najbolju glavnu žensku ulogu (u filmu "Maestro" Bredlija Kupera).

Engleska glumica, koja je poznata po tome što ne pravi greške na crvenom tepihu već, štaviše, uvek spada u najbolje odevene žene na svečanostima, ovog puta je na sebi imala arhivski primerak i, kako je istakla, "svoju omiljenu haljinu".


Keri je stigla u toaleti modne kuće Balenciaga, i to komadu iz 1951. godine, čiji dizajn potpisuje slavni Kristobal Balensijaga lično!

 

Pogledajte kako je ona izgledala.

1 / 7 Foto: Frederic J. Brown / AFP / Profimedia

96. dodela Oskara: Keri Maligan u Balenciaga haljini iz 1951.

 

Haljina bez bretela i rukava nazvana "Sirena" izrađena je od crnog pliša i u gornjem delu ima korset sa srcolikim izrezom, koji ističe glumičin uzan struk, a pripijena je uz telo sve do kolena, odakle se dramatično širi.

 

Keri Maligana na 96. dodeli Oskara u  <i> Balenciaga </i> haljini iz 1951. godine
Keri Maligana na 96. dodeli Oskara u Balenciaga haljini iz 1951. godinefoto: EPA-EFE/ALLISON DINNER

Plišani deo završava se oblikom obrnutih latica cveta, a potom se toaleta nastavlja raskošnim slojevima tila. Keri Maligan ponela je uz to i crne rukavice preko laktova, kao i francuski modeli koji su nosili ovo remek-delo pre 73 godine.

 

 

Inspirisan sirenama i klasičnim flamenko haljinama, ovaj redak primerak vanvremenskog glamura glumica je upotpunila dijamantskim minđušama juvelirske kuće Boucheron, a imala je minimum večernje šminke i svoju uobičajenu bob frizuru.

 

Keri Maligana na 96. dodeli Oskara u  <i> Balenciaga </i> haljini iz 1951. godine
Keri Maligana na 96. dodeli Oskara u Balenciaga haljini iz 1951. godinefoto: EPA-EFE/ALLISON DINNER

Mislim da je to moja omiljena haljina koju sam do sad nosila – priznala je Keri za Vogue.


Ima neverovatan oblik i tako je klasična, ali deluje moderno – objasnila je ponosna glumica. – Nestvaran je osećaj nositi je i nije ograničavajuća. Neću sedeti i zadržavati dah tri sata.

 

 

Podsetimo, Keri Maligan često nosi vintidž toalete u posebnim prilikama, a nedavno je na dodeli BAFTA nagrada prošetala crvenim tepihom u Dior haljini takođe predstavljenoj 1951.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Trikovi za šminkanje u stilu holivudskih diva

 

makonda-tracker