jesu li i najlepše?

Kako izgleda haljina od 4.000.000 dolara? Ovo je 10 najskupljih toaleta u istoriji Oskara – svaka je lepša od prethodne

0

Kada spremaju kreacije u kojima će filmske zvezde prošetati crvenim tepihom pred uručenje Oskara, modne kuće ne štede ni materijal, ni vreme, ni trud, a rezultat je – modna istorija

Najskuplju haljinu u istoriji Oskara nosila je Dženifer Lorens
Najskuplju haljinu u istoriji Oskara nosila je Dženifer Lorensfoto: Christopher Polk / Getty images / Profimedia

U ponedeljak, 11. marta, Američka akademija filmskih umetnosti i nauka dodeliće po 96. put priznanja Oskar, a za modne sladokusce to znači i da ćemo uživati u ogromnom broju modnih remek-dela.


Već dugo je nepisano da pravilo da poznate dame na dodeli Oskara nose veličanstvene kreacije dizajnirane specijalno za njih, iako smo imali božanstvene primere vintidž toaleta i prilagođenih haljina iz novijih kolekcija.


Modne kuće utrkuju se u tome koje će zvezde obući za ovo veče, a mnoge od njih ispisale su modnu istoriju upravo modelima za dodelu Oskara.

Za to nisu žalili ni najkvalitetniji materijal ni vreme, a specijalno za ovaj događaj pravljene su možda i najlepše haljine ikada. U kombinaciji s luksuznim nakitom, tako je svet dobio neka od najskupljih modnih izdanja u istoriji...


10 najskupljih haljina u istoriji dodele Oskara


10. En Hatavaj – Valentino, 80.000 dolara

1 / 5 Foto: EPA/MIKE NELSON

Američka glumica En Hatavaj nosila je 2011. toaletu koju potpisuje italijanski brend Valentino. U pitanju je model crvene boje, izrađen od svile, uz koji je ona ponela dijamantsku ogrlicu Tiffany & Co, čija cena iznosi neverovatnih 10 miliona.


9. Kejt Blanšet – Armani Privé, 100.000 dolara

 

1 / 5 Foto: EPA/PAUL BUCK


Kada je australijska oskarovka stigla na ceremoniju 2014. godine nosila je kreaciju modne kuće čije je zaštitno lice već godinama i koju krasi niz svetlucavih aplikacija u stilu latica cveća. Kako su prišivene za nude tkaninu, toaleta na prvi pogled podseća na tzv. "gole haljine", a čitavo izdanje je vredelo čak 18,1 miliona dolara, zahvaljujući dijamantskom nakitu juvelirske kuće Chopard.

8. Šarliz Teron – Dior, 100.000 dolara

1 / 6 Foto: EPA/PAUL BUCK

Slavna glumica južnoafričkog porekla nosila je na dodeli Oskara 2013. haljinu brenda Dior, čija je ambasadorka godinama. U pitanju je strukturisana bela haljina s peplumom i decentnim V-izrezom, uz kraći šlep.


7. Džesika Bil – Chanel, 100.000 dolara

 

1 / 8 Foto: EPA/PAUL BUCK


Glumica je za 2014. godine odabrala toaletu francuske modne kuće, nesvakidašnju "golu haljinu" koju krase kristali, naizgled jednostavan model bez bretela koji prati liniju tela i ističe njenu savršenu figuru. Sve je zaokružila luksuznim nakitom Tiffany and Co.


6. Kejt Vinslet – Valentino, 100.000 dolara

 

Kejt Vinslet – Valentino, 100.000 dolara
Kejt Vinslet – Valentino, 100.000 dolarafoto: Francis Specker / Alamy / Alamy / Profimedia

Engleska oskarovka je, u vreme kada je mint nijansa postajala svetska opsesija broj jedan u svetu mode, na dodeli Oskara 2007. nosila izuzetan primerak visoke mode baš u njoj. U pitanju je kreacija brenda Valentino, s ukrštenim trakama u predelu grudi. Ne čudi što je Kejt na većini lista bila najbolje odevena zvezda te godine!

5. Odri Hepbern – Givenchy, 131.292 dolara

 

Odri Hepbern na dodeli Oskara 1954. godine
Odri Hepbern na dodeli Oskara 1954. godinefoto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Čuveno je prijateljstvo filmske dive Odri Hepbern i dizajnera Ibera de Živanšija, koji je za nju stvarao neke od najlepših toaleta u istoriji. Jedna od njih je varijanta haljine koju je Odri nosila u filmu "Praznik u Rimu", romantična bela haljina koju smo videli na dodeli Oskara 1954. godine. Ne zna se koliko je ona koštala u to vreme, ali je poznato da je 2011.na aukciji prodata za čak 131.292 dolara.


4. Elizabet Tejlor – Edith Head, 167.500 dolara

Slavna Edit Hed kreirala je neke od najčuvenijih haljina u vreme kada je Elizabet Tejlor bila na vrhuncu karijere, a jedna od njih je ona u kojoj smo glumicu videli 1970. godine. Liz je tada bila zadužena za dodeljivanje priznanja, a pojavila se u plavoj kreaciji balskog kroja i ojačanog pojasa koja je 1999. prodata na aukciji za 167.500 dolara.

3. Kejt Blanšet – Armani Privé, 200.000 dolara

 

Kejt Blanšet u Armani Prive haljini na dodeli Oskara
Kejt Blanšet u Armani Prive haljini na dodeli Oskarafoto: Michael Germana / Everett / Profimedia

Glumica bez čijeg imena nema liste najbolje obučenih žena na crvenom tepihu nosila je 2007. na dodeli Oskara nestvarnu kreaciju svog Armanija. Pojavila se u kombinaciji tila i mrežice, prekrivena kristalima, uz interesantne detalje na tamenu i nenadmašni šarm, razume se.


2. Nikol Kidman – Dior, 2.000.000 dolara

 

Nikol Kidman u jednoj od najpoznatijih haljina u istoriji
Nikol Kidman u jednoj od najpoznatijih haljina u istorijifoto: VINCE BUCCI / AFP / Profimedia

Dok je Džon Galijano bio deo porodice Dior, obogatio je svoju biografiju jednom od najpoznatijih haljina u istoriji. U pitanju je zelena toaleta koju smo videli na Nikol Kidman 1997. godine na dodeli Oskara, model bez rukava s interesantnim cvetnim vezom, koji je druga najskuplja haljina otkad se dodeljuje Oskar.

1. Dženifer Lorens – Dior, 4.000.000 dolara


Najskuplju haljinu u istoriji Oskara zapravo nismo videli tako davno, jer ju je američka glumica Dženifer Lorens nosila 2013. godine.

1 / 14 Foto: EPA/PAUL BUCK

Ona je tada dobila Oskara za najbolju glumicu, za ulogu u filmu "U dobru i u zlu", a čuveni je trenutak kada je požurila na pozornicu nakon što je čula svoje ime, u veličanstvenoj balskoj toaleti, i pala nasred stepenica. To je dalo dodatni publicitet kreaciji koju potpisuje Christian Dior Haute Couture.

 

Najskuplju haljinu u istoriji Oskara nosila je Dženifer Lorens
Najskuplju haljinu u istoriji Oskara nosila je Dženifer Lorensfoto: KEVIN WINTER / Getty images / Profimedia

Dizajnirao ju je Raf Simons, a u pitanju je bledoružičasta haljina, toliko svetla da deluje belo na prvi pogled, bez rukava i bretela i sa karakteričnom voluminoznom suknjom.

 

Dženifer Lorens u najskupljoj haljini u istoriji Oskara
Dženifer Lorens u najskupljoj haljini u istoriji Oskarafoto: EPA/MIKE NELSON

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Nestvarna lepota Salme Hajek

 

makonda-tracker