predivna

Valentino je zbog nje probdeo noć uz TV: Haljinu u kojoj je osvojila Oskara Džulija Roberts čuva na neočekivanom mestu

0

Iako je imao prilike da oblači mnoge slavne glumice, Valentino Garavani ne krije da je najuzbuđeniji bio zbog one u kojoj je Džulija Roberts postala oskarovka i kojom je prekršila nepisano pravilo ove ceremonije

foto: Orange County Register / Zuma Press / Profimedia
foto: Orange County Register / Zuma Press / Profimedia

Oskar, nagrada koju dodeljuje američka Akademija filmskih umetnosti i nauka, uručuje se svečano još od 1929. godine, a od tada smo na crvenom tepihu videli bezbroj kreacija koje se svrstavaju u prava remek-dela.


Od slavne Grejs Keli i Odri Hepbern, haljine za dodelu Oskara podignute su na još viši nivo, a proteklih decenija dizajneri su se utrkivali ko će doći do veće zvezde i specijalno za nju napraviti nešto što nikada ranije nije viđeno.


Jedna od onih koje su svojim modnim izdanjem za ovaj događaj ušle u istoriju svakako je glumica Džulija Roberts, koja je 2001. bila glavni favorit za ssvajanje Oskara i, u skladu s tim, bilo joj je potrebno nešto posebno.

Zvezda filma "Erin Brokovič" stigla je na crveni tepih u toaleti s potpisom modne kuće Valentino, a tom prilikom je prekršila i jedno nepisano pravilo – umesto da nosi custom haljinu, rađenu za nju po meri, ona je ponela vintidž toaletu iz couture kolekcije za jesen i zimu 1992.


U haljini koju je Džulija nosila na pistim smo najpre videli dansku manekenku Helenu Kristenen, a potom nekoliko meseci kasnije u modnom editorijalu za Harper’s Bazaar i Kristi Tarlington.

 

Džulija Roberts osvojila je 2001. Oskara za najbolju glumicu, za svoju ulpogu u filmu 'Erin Brokovič', u predivnoj Valentino haljini iz couture kolekcije za 1992.
Džulija Roberts osvojila je 2001. Oskara za najbolju glumicu, za svoju ulpogu u filmu "Erin Brokovič", u predivnoj Valentino haljini iz couture kolekcije za 1992.foto: LEE CELANO / AFP / Profimedia

Haljina Džulije Roberts na dodeli Oskara 2001.


Ništa to nije smetalo Džuliji Roberts, koja je stigla u kreaciji crne boje, koju krasi providna, trouglasta tkanina u predelu dekoltea, ukrašena belim trakama koje se pružaju preko ramena, vertikalno niz haljinu i po decentnom šlepu.


Oblačio sam mnogo ljudi, ali moram da budem iskren. Osoba koja me veoma, veoma usrećila bila je Džulija Roberts – rekao je kasnije Valentino Garavani.Kad je dobila nagradu Akadamije za "Erin Brokovič", gledao sam je na televiziji i zaista sam bio uzbuđen jer se pojavila u mojoj haljini.

Džulija je prethodno probala haljine brojnih kreatora, ali je nijedna nije preterano impresionirala. Zato joj je Kristina Vijera iz Valentina predložila da, nedelju dana pred dodelu Oskara, proba ovaj vintidž model i rekla joj da izgleda "apsolutno zapanjujuće".


Ja sam samo pomislila da je to lepa haljina – rekla je kasnije glumica.

 

Gde Džulija Roberts čuva svoju najpoznatiju haljinu?


Dok se mnoge toalete koje smo videli na dodelama Oskara danas čuvaju u muzejima, ova crno-bela Valentino kreacija trenutno je na pomalo neočekivanom mestu.

 

Pogledajte govor Džulije Roberts nakon osvajanja Oskara.


Nalazi se ispod mog kreveta, u kutiji – rekla je Džulija Roberts svojevremeno i istakla da je čuva za svoju ćerku Hejzel.


Imam u svom domu mali prostor koji moj muž naziva kolekcijom nasleđa. To su stvari za koje kažem: "Ne mogu da se rešim ovoga, šta je s Hejzel?" – objasnila je glumica.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Sin pevača postao modni fotograf

 

makonda-tracker