NAJLEPŠE IZDANJE DO SAD

Nakit avganistanske kraljice, prsten iz 1920. godine i detalj koji daje MAGIJU: Malala Jusafzai BLISTA na dodeli Oskara

0

Pakistanska aktivistkinja i dobitnica Nobelove nagrade za mir očarala je sve na dodeli Oskara 2023.

foto: Epa / ALLISON DINNER
foto: Epa / ALLISON DINNER

Društvena aktivista Malala Jusafzai bila je pravo iznenađenje kada se sa svojim suprugom Aserom Malikom pojavila na dodeli Oskara za 2023. godinu.

 

Jusafzai je izgledala divno u na crvenom tepihu, a osim prelepa haljine sa kapuljačom pažnju svih prisutnih privukao je nakit Fred Leighton koji je prethodno bio u vlasništvu avganistanske kraljice Soraje Tarzi, i same legendarne aktivistkinje.

 

Malala, koja je prisustvovala događaju sa svojim suprugom, ponela je Ralf Loren  haljinu sa kapuljačom koja je bila prekrivena šljokicama, a vrhunac njenog izgleda bio unikatni, veoma skup nakit.

 

 

Za ovu specijalnu ceremoniju Malala je ponela i dijamantske minđuše iz 1920-ih od platine i prsten u obliku dijamanta iz 19. veka. Takođe je nosila prsten sa smaragdnim cvetom od Santi Dževels.

 

Kraljica Soraja je najpoznatija kao pokretačka snaga obrazovanja i emancipacije žena u Avganistanu početkom 20. veka. Takođe je osnovala prvi časopis za žene u zemlji koji je promovisala dobrobit žena, a osnovala je i prvu osnovnu školu za devojčice u Kabulu.

 

 

Malala Jousafzai očarala na dodeli Oskara 2023.
Malala Jousafzai očarala na dodeli Oskara 2023. foto: Epa / Malala Jousafzai

Kraljica Soraja je upamćena i po tome što je u javnosti šetala pored svog supruga, kralja Amanulaha Kana, što se nikada ranije nije dogodilo u istoriji Avganistana.

 

Što se tiče Malale, ona je prvi put postala međunarodno poznato ime 2014. godine kada je sa samo 17 godina dobila Nobelovu nagradu za mir.

 

Malala Jousafzai ponela nakit čija vrednost je neprocenjiva
Malala Jousafzai ponela nakit čija vrednost je neprocenjiva foto: Epa / ALLISON DINNER

 

Večeras je njen kratkometražni dokumentarni film "Stranger at the Gate", čiji je koproducent, dobio nagradu Oscar.

 

Malale Jusafzai je 2015. bila tema dokumentarnog filma „Nazvao me je Malala“ koji je ušao u uži izbor za Oskara. 

 

 

makonda-tracker