glossy tema

Koristiti retinol tokom leta ili ne? Dermatološkinja za Glossy otklanja dileme o najmoćnijem sastojku svakog nesesera

0

Retinol je jedan od najmoćnijih sastojaka u nezi kože, za smanjenje i sprečavanje novih bore, a mnogi njegovi poštovaoci nisu sigurni koliko opušteno smeju da mu pristupe u letnjim danima. Izbegavati ga ili ne?

Retinol je oblik vitamina A, koji se koristi u kozmetičkim proizvodima i pomaže u održavanju mladolikog izgleda i smanjenju pora.
Retinol je oblik vitamina A, koji se koristi u kozmetičkim proizvodima i pomaže u održavanju mladolikog izgleda i smanjenju pora.foto: puhhha/Shutterstock

"Retinol" je proteklih godina jedna od najčešće pominjanih reči kada je u pitanju nega kože i anti-aging kozmetika jer, jednostavno, deluje.

 

U pitanju je derivat vitamina A koji postoji u trima oblicima: prekursori retinola, kao čist retinol i kiselina vitamina A, a u kozmetici se koristi ovaj prvi, odnosno čist retinol u malim koncentracijama.

 

On stimuliše proizvodnju kolagena i regeneraciju ćelija kože kako bi izgledala zategnuto i ujednačeno. Može da pomogne u redukovanju i prevenciji bora, smanjenju pora i čišćenju lica i ima efekat pilinga u gornjim slojevima kože. Međutim, to znači i da je veoma jak sastojak s kojim treba biti na oprezu tokom leta, kada imamo više sunčanih sati i jako UV zračenje.

Ukoliko do sada niste uveli retinol u svoju rutinu, leto svakako nije pravo vreme za to – napominje za Glossy specijalistkinja dermatovenerologije dr Jovana Pešić.

 

Retinol je već godinama jedan od omiljenih sastojaka u nezi kože.
Retinol je već godinama jedan od omiljenih sastojaka u nezi kože.foto: SabOlga/Shutterstock

Ko (ne) sme da koristi retinol u letnjim danima?


Često čujemo preporuke da retinol ne sme da se koristi tokom leta, što nije sto posto tačno. Ukoliko imate osetljivu kožu, sklonost ka iritacijama na retinolu, ili niste neko ko se adekvatno čuva od sunca, onda ga apsolutno ne treba koristiti u letnjim mesecima – kaže ona.


Ko sme da upotrebljava retinol i tokom leta?

 

Prema rečima dermatološkinje, nema razloga da ljudi koji uveliko koriste ovaj derivat vitamina A i pravilno se štite od štetnog dejstva sunčevih zraka izbegavaju sredstvo koje ima tako snažan i dokazan efekat.

 

Dr Jovana Pešić, specijalistkinja dermatovenerologije
Dr Jovana Pešić, specijalistkinja dermatovenerologijefoto: Privatna arhiva

– Ako je vaša koža naviknuta na određeni proizvod s retinolom, nemate iritacije, peckanje, crvenilo ili deskvamaciju, odnosno ljuštenje kože, a odgovorni ste sa zaštitom od sunca (to znači da nanosite kreme sa SPF-om na dva sata, nosite kape, šešire i izbegavate boravak napolju u najtoplijem delu dana od 10-16 časova), onda možete koristiti svoj retinol i leti. Ali opet napominjem – uz striktnu zaštitu od sunca – objasnila nam je dr Pešić.


Ipak, letovanje je izuzetak jer provodimo na direktnom suncu mnogo više vremena nego dok boravimo u gradu, pa dermatološkinja kaže da bi trebalo odmoriti kožu od retinola pred putovanje i tokom odmora na moru.

Svakako svima, čak i onim najodgovornijima, savetujem da ga pauziraju dok su na moru, kao i sedam do deset dana pre odlaska na more – ističe dr Pešić.

 

Često čujemo da upotreba retinola može da bude opasna i da izazove iritacije, crvenilo i peckanje kože.
Često čujemo da upotreba retinola može da bude opasna i da izazove iritacije, crvenilo i peckanje kože.foto: ECOSY/Shutterstock

Menjanje koncentracije retinola tokom leta


Ako spadate u grupu kojima dermatolozi ne savetuju da izbegavaju upotrebu retinola u vrelim i sunčanim danima tokom leta, to ne znači da treba preterano da se opuštate s ovako jakim oblikom retinoida.

 

Tako je, na primer, povećavanje koncentracije ili prelazak na novi proizvod nešto što verovatno nijedan stručnjak neće dozvoliti.


Ono što je takođe važno napomenuti jeste da, ako spadate u kategoriju koja ga koristi tokom leta, nikako ne pojačavate koncentraciju, niti menjate proizvod koji koristite, jer to može dovesti do nove preosetljivosti kože – kaže dr Pešić.


Takođe, ukoliko koristite proizvode s kiselinama, budite obazrivi tokom leta, štitite se od sunca i vodite računa da ih nikako ne kombinujete s retinolima u istoj rutini – preporuka je poznate dermatološkinje.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Saveti dermatologa: Šta da radite kada izgorite na suncu?

 

makonda-tracker