Glossy tema

Da li je potrebno piti vitamine pre letovanja? Saveti dermatološkinje protiv oštećenja i bora od sunčanja

0

Često čujemo da pripreme za odmor i sunčanje ne smemo da počinjemo bez kupovine suplemenata koji će nam pomoći da sačuvamo zdravlje kože, a evo šta o tome misle stručnjaci. Ko zaista treba da koristi dodatke ishrani?

'Pre svega, neophodno je obratiti pažnju na adekvatnu ishranu', ističe dermatološkinja
"Pre svega, neophodno je obratiti pažnju na adekvatnu ishranu", ističe dermatološkinjafoto: G-Stock Studio/Shutterstock, Privatna arhiva

Nega kože i zaštita od štetnog dejstva sunčevih zraka su među glavnim imperativima kada je reč o brizi o zdravlju tokom leta, naročito ukoliko planirate da se sunčate.


Već s prvim toplim danima stižu i reklame za dodatke ishrani koji sadrže supstance za koje kažu da će nam pomoći da sačuvamo zdravlje kože na odmoru, kao i da smanjimo rizik od oštećenja i prevremene pojave bora, ali dermatološkinja dr Jovana Pešić za Glossy objašnjava da suplementacija nije uvek neophodna.


Kada govorimo o suplementima za negu kože pre ili tokom letovanja, treba napomenuti da je ponuda ogromna, a da ne postoji baš uvek potreba za konzumacijom svih suplementa koji su u ponudi – ističe ona.

Stručnjaci često napominju da je način ishrane najvažniji i da sve neophodne sastojke možemo dobiti mudrim odabirom namirnica, a dr Pešić nam je otkrila šta je posebno značajno.


Pre svega, neophodno je obratiti pažnju na adekvatnu ishranu, koja će biti bogata voćem i povrćem, koštunjavim voćem, iz kojih možemo dobiti neophodne antioksidanse, ali ukoliko želimo ili ne možemo da konzumiramo dovoljno vitamina iz ishrane, možemo koristiti vitamin C, E ili beta karoten.

 Specijalista dermatovenerologije dr Jovana Pešić
Specijalista dermatovenerologije dr Jovana Pešićfoto: Privatna arhiva

 

Ko, pored onih koji ne uspevaju ishranom da unesu sve neophodne nutrijente, treba da pije suplemente pre i tokom letovanja i na koji način se najbolje zaštititi?


Posebna suplementacija i terapija se savetujemo onima sa alergijom na sunce. Najbolja zaštita od oštećenja same kože je fotoprotekcija, tj. zaštita od sunca, koja može biti fizička, u formi garderobe, šešira, hladovine ili/ i krema sa SPF faktorom – objašnjava dermatološkinja.


Ono što mnogi zaboravljaju jeste važan korak nakon sunčanja – specijalni proizvodi koji će vratiti hidriranost koži i umiri je posle kontakta sa sunčevim zracima.


Nakon letovanja ili nakon izlaganja kože morskoj vodi ili suncu potrebna je dodatna hidratacija same kože, kremema za after sun namenu, koje će umiriti, rashladiti I hidrirati kožu – ističe dr Pešić.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Dermatolog upozorio na mnogobrojne opasnosti zbog pojačanog UV zračenja

 

makonda-tracker