i jeftinije i bezbednije

Smanjuje bore, hrani kožu, a ne izaziva iritacije: Ako se PLAŠITE RETINOLA, ova biljna zamena će vam promeniti život

0

Ime ovog sastojka čujete svakodnevno, a niste ni svesni koliko je moćan i efikasan u podmlađivanju i nezi kože

Bakuhiol je odlična alternativa retinolu za negu kože i podmlađivanje
Bakuhiol je odlična alternativa retinolu za negu kože i podmlađivanjefoto: Shift Drive, Shutterstock

Dok raste popularnost retinola, vrlo snažnog derivata vitamina A koji ima podmlađujući efekat na kožu, ali može da izazove suvoću i iritacije, sve su cenjenije i njegove alternative.


Jedan od najčešće pominjanih svakako je bakuhiol, koji je daleko bolji izbor za osetljivu kožu koja nije navikla na ovako snažne sastojke i lakše se kombinuje s drugim proizvodima za negu.

 

I, što je najbolje, efekat je izvanredan!

 

  • Šta je bakuhiol?


Čućete da ga zovu i bakuhiol, i bakučiol, i bakukiol, a u svakom slučaju je u pitanju snažno organsko jedinjenje.

 

Zvali ga bakučiol ili bakuhiol, dejstvo mu je neverovatno
Zvali ga bakučiol ili bakuhiol, dejstvo mu je neverovatnofoto: 22Images Studio/Shutterstock

Bakuhiol se dobija iz lišća istočnoazijske biljke Psoralea Corylifolia. Vrlo je popularan u ajurevdskoj nezi kože, a proteklih godina je doživeo pravi "bum" u zapadnoj kulturi, zahvaljujući popularizaciji veganske kozmetike. Na kraju krajeva, retinol se ipak dobija iz enzima koji potiču iz mleka i jaja, dok je bakuhiol sasvim biljnog porekla.

 

  • Kako deluje bakuhiol?


Ovaj sastojak koristio se dugo u kineskoj i indijskoj tradicionalnoj medicini, obično u kozmetici i za oporavak kože.


Kako objašanjava dr Debra Džaliman, docentkinja na Odeljenju za dermatologiju u Školi medicine Icahn Bolnice Mount Sinai, u pitanju je jak antioksidans koji se koristi za podmlađivanje kože lica.


Studije su pokazale da bakuhiol pomaže u sprečavanju pojave finih linija i bora, pomaže kod pigmentacije i poboljšava elastičnost i čvrstinu – rekla je ona za Healthline.

 

Proizvodi za podmlađivanje kože sve su popularniji, ali je poznato da retinol može da izazove iritacije
Proizvodi za podmlađivanje kože sve su popularniji, ali je poznato da retinol može da izazove iritacijefoto: Miljan Zivkovic/Shutterstock

Deluje preko istih receptora koje koristi retinol, zbog čega ga nazivaju prirodnom alternativom retinolu – dodaje njen kolega dr Džošua Zajhner, direktor kozmetičkih i kliničkih istraživanja u dermatologiji u Bolnici Mount Sinai.


Prema rečima dermatološkinje dr Purviše Patel iz kompanije Visha Skincare, bakuhiol nije derivat vitamina A, zbog čega nije iritiraući sastojak kakav retinol može da bude. I to ne tvrdi tek tako – u studiji objavljenoj 2019. u naučnom listu British Journal of Dermatology, u kojoj je učestovalo 44-oro ljudi, utvrđeno je da su oni koji su koristili retinol češće prijavljivali peckanje i grublju teksturu kože.

 

  • Retinol ili bakuhiol – šta je bolji izbor?


Jedno istraživanje koje su sproveli francuski naučnici pokazalo je da su efekti upotrebe bakuhiola tokom 12 nedelja slični efektu korišćenja retinola.

 

Ipak, stručnjaci nisu do kraja uvereni da je rezultat upotrebe bakuhiola i retinola sasvim isti. Dr Džaliman kaže da "nećete dobiti isto što i sa retinolom", dr Patel je saglasna, ali treba imati u vidu da se dejstvo retinola istražuje u studijama još od 1984. godine i da, jednostavno, trenutno ima više podataka nego kada je reč o bakuhiolu.

 

Zvali ga bakučiol ili bakuhiol, dejstvo mu je neverovatno
Zvali ga bakučiol ili bakuhiol, dejstvo mu je neverovatnofoto: 22Images Studio, Shutterstock

Obično se reklamira kao vrlo blaga zamena za retinol, ali stručnjaci ističu da se on može porediti samo s njim, ali ne i sa ostalim retinoidima.


Retinoidi su svi derivati vitamina D, a među njima je i retinol, životinjskog su porekla i u slobodnoj prodaji postoje:

  1. retinil palmitat (najslabija vrsta)
  2. retinol (nešto jači retinoid, koji većina ljudi podnosi)
  3. retin aldehid (jači od retinola)
  4. adapalen (najsnažniji oblik retinoida koji je dostupan bez lekarskog recepta)

Dermatolozi propisuju još tretinoin i tazaroten, koji su najefikasniji, ali imaju najjače dejstvo i nuspojave.


Ako nemate razloga da strepite od retinola, svakako možete da počnete s njim, ali za ljude osetljive kože bolje rešenje je bakuhiol, kažu eksperti. To je naročito slučaj jer ne postoji period privikavanja, kao kada je reč o retionidima. Uz to, on sme da se koristi preko dana, dok se retinoidi koriste isključivo uveče i ne smeju da se izlažu suncu.


Ovaj sastojak se, takođe, slobodno kombinuje s drugim aktivnim sastojcima i ne morate previše da se opterećujete ako korisite serume.

 

 

makonda-tracker