reč nauke

Da li TEČNI KOLAGEN stvarno deluje? Influenseri tvrde da im uz njega ne treba botoks, a evo šta kažu stručnjaci

0

Da li je tečni kolagen efikasan u smanjenju bora i održavanju zdrave i zategnute kože, bujne kose i čvrstih noktiju? Poznate ličnosti se kunu u njega, pa je lekare interesovalo je li njihova priča bez osnova ili ovo piće zaista deluje

Sve češće se za zategnuto lice bez kora preporučuje tečni kolagen, ali ima li on efekta?
Sve češće se za zategnuto lice bez kora preporučuje tečni kolagen, ali ima li on efekta?foto: Prostock-studio/Shutterstock

Proteklih godina, sve češće su nam influenseri na društvenim mrežama preporučivali tečni kolagen i suplemente ovog proteina kao nešto bez čega više ne mogu da zamisle svoj život


Tvrde da im je, zahvaljujući kolagenu u obliku pića ili tableta, koža savršeno zategnuta, glatka i zdrava, da su im nokti čvršću, a kosa bujnija.

 

Jednostavno moramo da ih uvedemo u svoju svakodnevicu, kažu.


Ipak, jesu li ovakvi proizvodi, ne neophodni, već uopšte korisni?

Lekarke dr Pajal Patel i dr Merijen Makredes Sena objasnile su za Health, medicinski portal Univerziteta Harvard, sve što treba da znamo o uzimanju dodatnog kolagena na ovaj način.


Za početak, krenimo od toga šta je, zapravo, kolagen.

 

Mnogi se kunu da im je tečni kolagen smanjio bore
Mnogi se kunu da im je tečni kolagen smanjio borefoto: fizkes/Shutterstock

Šta je kolagen?


Kolagen predstavlja glavni strukturni protein u našim tkivima i nalazi se u koži, kosi, noktima, tetivama, hrskavici i kostima. On "radi" s drugim supstancama, kao što su hijaluronska kiselina i elastin, kako bi održao elastičnost, volumen i vlažnost kože, a uz to pomaže u stvaranju proteina kao što je keratin, koji formiraju kožu, kosu i nokte.


Naša tela prirodno proizvode kolagen, koristeći aminokiseline iz hrane bogate proteinima ili kolagenom, poput bujona od kostiju, mesa i ribe. Međutim, starenje, oštećenje od sunca, pušenje i konzumiranje alkohola smanjuju proizvodnju kolagena.

Kolagenska pića i suplementi često sadrže kolagen iz mnogo različitih izvora: ribe, goveđeg mesa, svinjetine ili piletine. Obično se u njima nalaze i peptidi, koji pomažu u stvaranju esencijalnih proteina u telu, uključujući sam kolagen i keratin.


Da li tečni kolagen i suplementi stvarno deluju?


Dr Patel i dr Sena pokušale su da odgovore na ovo pitanje analizirajući više naučnih studija na temu efikasnosti konzumiranja kolagena ovim putem.


Kako one ističu, pregled i analiza 19 studija, objavljeni u "Međunarodnom časopisu za dematologiju", uzeli su u obzir podatke o ukupno 1.124 učesnika. Oni koji su koristili suplemente kolagena primetili su da im je kosa zategnutija, gipkija i vlažnija, dok su bore bile manje primetne. To zvuči obećavajuće, ističu ove lekarke, ali nije jasno jesu li ova poboljšanja, zapravo, posledica korišćenja kolagena.

 

Tečni kolagen je sve popularniji proteklih godina
Tečni kolagen je sve popularniji proteklih godinafoto: Prathankarnpap/Shutterstock

Većina ispitivanja je koristila, naime, komercijalno dostupne suplemente koji sadrže više kolagena, a koji su među dodatnim sastojcima imali i vitamine, minerale, antioksidanse, koenzim Q10, hijaluronsku kiselinu i hondroitin sulfat.


Kako ističu, nekoliko kontrolisanih istraživanja je pokazalo da ispijanje suplemenata kolagena s visokim količinama peptida prolilhidroksiprolina i hidroksiprolilglicina može da poboljša vlažnost i elastičnost, kaoi da ublaži bore i hrapavost kože. Ipak, potrebne su, naglašavaju, visokokvalitetne studije da bi se utvrdilo koji su proizvodi korisni i bezbedni za dugoročnu upotrebu.


Međutim, dr Patel i dr Sena naglašavaju da "gotovo da nema dokaza koji podržavaju upotrebu kolagena za poboljšanje kose i noktiju". Jedna manja studija iz 2017. pokazala je da uzimanje 2,5 g kolagena dnevno tokom 24 nedelje poboljšava lomljivost i rast noktiju, ali ovo istraživanje nije imalo kontrolnu grupu, koja bi uzimala placebo i mogla da se uporedi.

Uz to, nije bilo studija na ljudima koje bi ispitale prednosti dodatnog kolagena za kosu, a trenutno nema medicinskih dokaza da suplementacija kolagena može da poboljša rast, volumen, sjaj i gustinu kose.


Koristiti suplemente kolagena ili ne?


Ove lekarke ističu da još uvek nema dovoljno da dokaza da će kolagenska pića ili pilule zaist auticati na kožu, kosu ili nokte, a naglašavaju da naša tela ne mogu da apsorbuju kolagen u celosti. Da bi ušao u krvotok, on se mora razgraditi na peptide, da bi se apsorbovao kroz creva. Ti peptidi se dalje razgrađuju u gradivne blokove, koji prave proteine poput keratina i pomažu u formiranju kože, kose i noktiju, a mogu i da formiraju kolagen koji se deponude u drugim delovima tela.


Drugim rečima, do sada nijedna studija nije jasno dokazala da će kolagen koji uzimate oralno završiti u vašoj koži, kosi ili noktima.

 

Lokalni retinoidi su dokazano efikasni u nezi kože i održavanju mladolikosti
Lokalni retinoidi su dokazano efikasni u nezi kože i održavanju mladolikostifoto: Microgen/Shutterstock

Ako vam je cilj da poboljšate teksturu i elastičnost kože i minimizirate bore, dr Patel i dr Sena savetuju da se fokusirate na zaštitu od sunca i koristite lokalne retinoide, za koja su opsežna istraživanja pokazala da su efikasne.


Takođe, one preporučuju da se konsultujete s lekarom pre nego što počnete da koristite bilo koji suplement jer ljudi koji su skloni gihtu ili imaju druga medicinska stanja zbog kojih moraju da ograniče unos proteina ne bi trebalo da koriste ovakve suplemente.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Napitak Dženifer Aniston za zdravlje i mladolikost

 

makonda-tracker